Index Vakbarát Hírportál

Újabb bejelentés érkezett a napelemekről, egyértelművé tették, kinek mit kell fizetnie

2023. szeptember 18., hétfő 21:42

A sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie – írta hétfő esti posztjában Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Hétfőn ismét összeültek a minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői – számolt be erről Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a legfrissebb Facebook-bejegyzésében, majd kiemelte, hogy több részletkérdésben is egyértelműsítették a kormányzati álláspontot. A tárgyalást így foglalta össze:

Fontos kiemelni: ezek közül a legfontosabb az utolsó pont, ugyanis az államtitkár tisztázza, hogy 

a háztartási napelemek után nem kell a rendszerhasználati díjat fizetni.

Korábban az Index is úgy értesült, hogy egyes szakmai értelmezések szerint a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal rendeletének értelmében a szeptember 7-e előtti igénybejelentettek a rendszerhasználati díjat a betáplálás és a fogyasztás különbségére fizetik meg. Ám a szeptember 7-e után csatlakozók a betáplálás és a fogyasztás után külön-külön is adósok a díjjal. Erre a kérdésre akkor a szakmai szervek állásfoglalást kértek. Ugyanakkor Steiner Attila hétfő este egyértelműen tisztázta a helyzetet, ezzel még egy nyitott kérdést zárt le az államtitkár.

Ezt kereste mindenki: 5 forint kilowattóránként

„A bruttó elszámolási rendszerben alkalmazandó átvételi ár meghatározásának egyik kiindulópontja, hogy a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz. A legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja, mondjuk, a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát” – fogalmazott korábban az Index megkeresésére a tárca.

Ha ezt a nyilatkozatot figyelmesen olvassuk, akkor egyértelmű a helyzet: az MVM ugyanannyiért veszi majd az áramot egy napelemes magánszemélytől, mint amennyiért a lakossági felhasználó számára biztosítja – azaz amennyiért adja – a villamos energiát. Így szinte biztosan kijelenthető:

A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁSBAN AZ MVM 5 FORINT/KILOWATTÓRÁÉRT VESZI MAJD MEG AZ ÁRAMOT A NAPELEMESEKTŐL.

Számításainkat és a logikai menetünket azóta se kívánta az Energiaügyi Minisztérium cáfolni. Így a korábban levezett logikai menetünk szinte biztosan helyes.

Rovatok