Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi díjat nyert a Pénzmúzeum

2023. szeptember 18., hétfő 13:17

Temesváron szombat este a Magyar Pénzmúzeum elnyerte a European Museum Academy (EMA) fődíját.

A European Museum Academy nemzetközi megmérettetésén 20 ország 34 múzeuma vett részt. A döntő szombat este volt Temesváron, ahol a fődíjat a testület 20 tagú nemzetközi zsűrijének döntése értelmében a Magyar Pénzmúzeum nyerte.

A legjobb három közé a németországi Göttingenben található Forum Wissen és a spanyolországi Malagában található Carmen Thyssen Málaga Museum jutott még.

A múzeumi tanulás fontosságát elismerő DASA-díjjal a kiállítás tartalmát, a felhasználóbarát kiállítótereket, valamint a hatékony múzeumi edukációt értékelték. 

A zsűri indoklása szerint a Pénzmúzeum „interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg látogatóival a pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapvető szabályait és a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét”.

Hergár Eszter, a Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója elmondta, hogy a megnyitása óta eltelt másfél évben az 50 látványos installációval működő

Pénzmúzeum eddig több mint 135 000 látogatót fogadott.

Az intézményt tavaly a legjobb múzeumok közé választotta be a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, de megkapta a Best of Budapest elismerést, valamint a Közösségi Múzeum díjat is. A Pénzmúzeum valamennyi kiállítása és programja ingyenes, továbbá az élményközponthoz kapcsolódó Panoráma Terasz is díjmentesen látogatható.

Rovatok