Index Vakbarát Hírportál

Óriási bejelentés érkezett, minden megváltozik a Dunaferrnél

2023. szeptember 20., szerda 13:58

Az elmúlt év alatt nagy utat tettünk meg, míg a korábbi a felelőtlen vezetés hanyagsága miatt több ezer munkahely került veszélybe, sőt, tavaly decemberben még a szénellátás sem volt biztosított a gyárban. Ma már viszont egy olyan megállapodás aláírásának lehetünk tanúi, amely az acélipar jövőjét jelentő zöld acélgyártást alapozza meg Dunaújvárosban – fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azzal kapcsolatban, hogy bejelentették: a Liberty Steel Group és a kínai CISDI Engineering Co. partneri megállapodást kötött, hogy a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára térjen át.

„A Liberty Steel Group és a kínai CISDI Engineering Co. a szerdán partneri megállapodást kötött. Ennek célja, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együttműködésben előkészítsék a Dunaferr Acélművek termelésének szén-dioxid-mentesítését” – tájékoztatott erről a két érintett vállalat. A Liberty és a CISDI olyan szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, amelynek keretében

a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára tér át, mintegy 80 százalékkal csökkentve ezzel a működés közvetlen szén-dioxid-kibocsátását.

A tervek szerint egy új, 150 tonna kapacitású elektromos ívkemencét telepítenek, amelyet a CISDI szállítana. A beruházás megvalósítása az Európai Unió szabályozási hatóságának jóváhagyásától függ. A korszerű kemence a jelenleg elérhető legújabb, energiahatékony technológiát képviseli, amely lehetővé teszi a nyersanyagok rugalmas betáplálását. Mindez jelentősen növeli a Dunaferr versenyképességét – összegezték.

Nagy Mártonék vigyáznak a vállalatra

A Liberty és a CISDI viseli az elsődleges felelősséget a projekt műszaki megvalósításáért, míg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vállalta, megvizsgálja a megvalósításának támogathatóságát az adminisztratív folyamatok könnyítése révén. Az acélmű üzemeltetője és az ívkemence beszállítója mellett a minisztérium bevonása az együttműködésbe biztosítja a dekarbonizációs terv hatékony végrehajtását. Így ennek keretében a Liberty és a CISDI Budapesten a gazdasági tárca felső vezetői jelenlétében aláírták az együttműködés feltételeit rögzítő szándéknyilatkozatot.

Sanjeev Gupta, a Liberty ügyvezető elnöke elmondta: „A globális tevékenységünkben gyors ütemben állunk át az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológiákra, és ugyanezt kívánjuk tenni a Dunaferrnél is. Tapasztalatból tudjuk, hogy a gyors átmenethez világszínvonalú technológiai partnerek támogatására, a megfelelő finanszírozási struktúrákra és egy támogató hozzáállású kormányzatra van szükség, ezért is olyan fontos e csoport megalakulása. Bizakodva tekintünk az együttműködés elé, amelynek során a CISDI-vel és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal közösen kidolgozzuk azokat a terveket, amelyek megvalósításával a lehető leggyorsabban fenntartható és versenyképes pályára állíthatjuk a dunaújvárosi acélművet”.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig kijelentette, hogy „az elmúlt évben nagy utat tettek meg, hiszen – míg a korábbi felelőtlen vezetés hanyagsága miatt több ezer munkahely került veszélybe, sőt tavaly decemberben még a szénellátás sem volt biztosított a gyárban – addig mára már egy olyan megállapodás aláírásának lehetünk szemtanúi, amely az acélipar jövőjét jelentő zöld acélgyártást alapozza meg Dunaújvárosban”.

Ezzel több ezer munkahely kerülhet hosszú távon is biztosabb, kiszámíthatóbb helyzetbe. A Dunaferr szerepe ráadásul nemzetgazdaságilag is kiemelt, hiszen a hazai acélgyártás hozzájárul a gazdasági szuverenitás növeléséhez is

– összegezte a tárcavezető.

Mint ismert, a Liberty Steel Group a GFG Alliance része, amely összefogja a Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő globális vállalkozásokat és befektetéseket. A Dunaferr fizetésképtelenné válása után a Gazdaságfejlesztési Minisztérium aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében. A tárca legutóbb azt mondta, hogy a Liberty Steel Group nem adott utasítást a Dunaferr valamely működését érintő kérdésében, 

hiszen jelenleg még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett.

Azt is közölték augusztus közepén, hogy az értékesítés folyamata nem zárult le teljesen, mivel az Európai Unió fúziókontrollja jelenleg is zajlik, és csak annak befejezését követően kerülnek átadásra a tulajdonosi jogok. Az eljárás végéig a felszámolóbiztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat és hozza meg a céget érintő stratégiai döntéseket.

(Borítókép: Kohász dolgozik az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasmûjében 2023. február 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok