Index Vakbarát Hírportál

Ketyeg a rezsibomba, sokan tartanak a fűtési szezontól

2023. szeptember 20., szerda 08:31

A magyarok 53 százaléka számít még idén ősszel nagyobb extra kiadásra a Cofidis Hitel Monitor friss kutatása szerint. A háztartások pénzügyeit a fűtési szezonra való felkészülés mellett a magasabb fizetéssel kecsegtető munkahelyváltási tervek határozzák meg, mely a 30 év alatti dolgozó generáció közel egyharmadát foglalkoztatja.

A harmadik negyedéves reprezentatív felmérés során az őszi szezonális költésekkel kapcsolatos lakossági várakozások voltak a fókuszban. Az 1000 fős mintán végzett kutatás eredményei alapján a lakosságnak már kettőnél többször kell nagyobbra nyitni a pénztárcát az év során. Bár a legtöbben karácsonykor és a nyári szezonban lépik túl a szokásos havi keretüket, az őszi kiadások szintén megterhelik az amúgy is hiányos családi kasszát. A magyarok 53 százaléka számít még idén ősszel jelentős extra kiadásra: a legnagyobb tételeket a ruházati cikkek, az iskolakezdés, a lakásfelújítás, az utazás és az egészségügyi kezelések jelentik.

Közelít a tél, ketyeg a rezsibomba 

A magyarok mintegy negyede gondolja úgy a felmérés szerint, hogy a múlt évhez képest az idei fűtési szezonban többet kell majd kigazdálkodnia, átlagosan 124 ezer forinttal. Erre a lakosság több mint fele előre készül:

Tudatos rezsicsökkentésre készül a következő egy évben a 18–69 évesek 62 százaléka a Cofidis kutatása szerint. Ezen belül közel harmaduk úgy spórol majd, hogy alacsonyabb hőmérsékletre fűti fel a lakást, ötödük pedig energia- és víztakarékosabb háztartási gépeket, berendezéseket vásárol.

Már az elmúlt évben is sokan próbáltak faragni a kiadásokon otthonuk modernizálásával: a magyarok 19 százaléka energiatakarékos világításra váltott, korszerű háztartási gépeket szereztek be (9 százalék), valamint jól szigetelő új nyílászárókra cserélték a régieket (8 százalék). Jól látszik, hogy slágerterméknek számítottak a háztartási gépek az elmúlt egy évben, ez a termékkör 42 százalékos részesedéssel vezeti az áruhitelcélok listáját.

Feneketlen kút a családi kassza? 

Az eredményekből kiderül: a háztartások májushoz képest kevésbé borúlátóan vélekednek az anyagi helyzetükről, ám továbbra is –20 ponton áll a Cofidis családi kassza hangulatindex-mutatója.

Megérezte a magyarok pénztárcája az áremelkedések hatását: tavaly júliushoz képest 50 ezerrel több, mintegy havi 200 ezer forint hiányzik a családi kasszából. Csupán 25 százalékuk állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, a válaszadók háromnegyedének több bevételre lenne szüksége.

Úgy tűnik, a kormányzati intézkedések némileg képesek enyhíteni a családi kassza hiányát: a már hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználható SZÉP-kártya az érintett háztartások 17 százaléka szerint könnyít jelenlegi helyzetén.

Negyedük pedig használta már az online árfigyelő rendszert, és a használók 43 százaléka ennek alapján dönti el, melyik üzletbe megy bevásárolni.

A nagyobb fizetés motiválja a váltást

A havi megélhetés emelkedő költségei átírták a munkahelyekkel kapcsolatos elvárásokat. Még idén a munkavállalók egyhatoda tervez váltani a magasabb kereset reményében – főleg a 30 év alattiak lépnének, körükben az arány 29 százalék. Meglepő módon a 18–69 éves munkavállalók 64 százaléka választaná a többet fizető munkahelyet még akkor is, ha ez nem felel meg az eddigi képzettségüknek vagy szakmai tapasztalatuknak. 

Így alakul a hitelfelvételi kedv

A magyarok 10 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legkedveltebb típus továbbra is a személyi kölcsön. 

Akik elképzelhetőnek tartják a nem lakáscélú hitelfelvételt, azok átlagosan 1,28 millió forintot vennének fel.
A következő három hónap leggyakoribb hitelcéljai a lakásvásárlás (32 százalék) és a lakásfelújítás (30 százalék). A magyarok 14 százaléka még idén szeretne lakásfelújításba fogni, átlagosan 1,95 millió forintot szánva e célra.

Rovatok