Index Vakbarát Hírportál

Katonai célból a kormány új Duna-hidat építene uniós pénzből

2023. szeptember 20., szerda 18:04

A magyar kormány öt, részben katonai célú vasútfejlesztési projektre szeretne uniós pénzt szerezni, ezért megbízták Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy nyújtsa be a javaslatokat. Az egyik projekt egy új Duna-hidat fedne le, amely a Gubacsi híd helyett épülne.

A kormány katonai célokra tervez vasúti programokat, és ezt részben az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz nevű uniós pénzügyi alapból finanszírozná – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent határozatban, amelyet a HVG vett észre.

A kormány pedig felszólította az építési és közlekedési minisztert, Lázár Jánost, hogy szeptember 21-éig, csütörtökig nyújtsa be ezeket a javaslatokat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2023. évi Katonai mobilitás pályázatára, és ha az Európai Bizottság ezeket támogatja, akkor „készítsen előterjesztést a kormány részére a szükségessé vált feladatokról, valamint a projektjavaslatok teljes körű megvalósításához szükséges források biztosításáról”.

Íme az öt projekt:

A tervezett beruházások bruttó összköltsége a kormányhatározat melléklete szerint 107 milliárd forintnak felelne meg, amiből 48 milliárd forintnak megfelelő összeget várnak az EU említett pénzügyi alapjától. 59 milliárdot a hazai költségvetésből tennének hozzá.

Rovatok