Index Vakbarát Hírportál

Nem várt helyről kaphat segítséget az Ukrajna által megfenyegetett Magyarország

2023. szeptember 21., csütörtök 12:53

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pártjára állhat Brüsszel a Kijev által indított perben, miután az érintett országok úgy döntöttek, saját tilalmat vezetnek be az ukrán gabonával szemben.

Mint ismert, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fellázadt az Európai Bizottság ellen, amely múlt pénteken úgy döntött, hogy engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az Európai Unióban.

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék gazdáikat Ukrajna exportjának megugrásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Kijev erre válaszul kijelentette, hogy beperli az érintett országokat, amennyiben azok nem állnak el a gabonaexport blokádjától. Lengyelország már jelezte, hogy nem áll szándékában feloldani az Ukrajnából érkező gabonaszállításokra vonatkozó embargót.

Szlovákia csütörtökön már arról nyilatkozott, hogy nyitott a gabonatilalom feloldására bizonyos megegyezések mentén – írja a The Telegraph.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, Kijev kompromisszumos forgatókönyvet kínál az EU-nak és a szomszédos országoknak. „Már benyújtottunk az Európai Bizottságnak egy cselekvési tervet az Ukrajna által exportra szánt mezőgazdasági termékek ellenőrzésére vonatkozóan” – jelezte.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni, akkor Ukrajna tovább perli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyoldalú korlátozás miatt – jegyezte meg az ukrán kormányfő.

Ha Lengyelország és Magyarország nem fogadja el az Európai Bizottsággal egyeztetett intézkedéseket, és nem szünteti meg az árucikkeinkre vonatkozó egyoldalú tilalmakat, akkor megtiltjuk bizonyos árucikkek behozatalát ezekből az országokból Ukrajnába

– fenyegetőzött Smihal.

Az egyoldalú tilalmak megzavarták az EU kereskedelempolitikáját, ezért az Európai Bizottság – amely eredetileg azt követelte Lengyelországtól, Magyarországtól és Szlovákiától, hogy vonják vissza az embargót – most azon dolgozik, hogy „összehangolja” a jogi válaszlépéseket a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott ukrán keresetre, tudósított csütörtökön a Financial Times.

A lap által látott írásbeli felszólításban (amit a három közép-európai ország már megkapott) a bizottság azt írta, hogy „az uniós jog értelmében” eljár a tagállamok ellen indított WTO-ügyben, utalva az Ukrajna által benyújtott panaszra.

A bizottságon belül szerda este folytatódtak a megbeszélések arról, hogy megvédjék-e Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát – mondta az ügyre jó rálátással bíró források egyike.

A bizottság közölte, hogy a tagállamok „nem hozhatnak egyoldalú kereskedelmi intézkedéseket”, és hogy „értékeli a jogilag összetett helyzetet”.

„Felvesszük a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és arra törekszünk, hogy konstruktív megoldást találjunk” – közölte a bizottság, hozzátéve, hogy saját jogsértési eljárást indíthat, „annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok megfeleljenek az uniós jog szerinti kötelezettségeiknek és a WTO keretében vállalt kötelezettségeiknek”.

Románia nem alkalmazott egyoldalú intézkedéseket, Bulgária azonban szerdán – a bolgár gazdák többnapos tiltakozását követően – tilalmat vezetett be az Ukrajnából származó napraforgómagokra.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok