Index Vakbarát Hírportál

Moszkva betiltotta a dízel exportját

2023. szeptember 21., csütörtök 15:33

Oroszország ideiglenesen betiltotta a dízelolaj exportját, hogy stabilizálja a hazai ellátást, ezzel is növelve a nyomást az amúgy is feszült globális üzemanyagpiacokon – írja a Bloomberg.

„Az ideiglenes korlátozások segítenek telíteni az üzemanyagpiacot, ami viszont csökkenti az árakat a fogyasztók számára Oroszországban” – közölte honlapján az orosz kormány sajtóirodája. A benzinre is vonatkozó tilalom szeptember 21-én lép életbe, és a kormányrendelet szerint – amelyet Mihail Misusztyin miniszterelnök írt alá – nincs megadva, meddig tart.

A Bloomberg szerint a korlátozások alól kivételt képeznek kisebb szállítmányok, köztük az egyes kereskedelmi szövetségi partnereknek történő szállítások, valamint a humanitárius segélyek és a tranzit. A lap hozzáteszi, az európai árak megugrottak, mivel az intézkedés azzal fenyegetett, hogy súlyosbítja a globális hiányt. 

A világ olajfinomítói küzdenek azért, hogy elegendő üzemanyagot állítsanak elő, miközben Oroszország és Szaúd-Arábia – a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és szövetségeseinek legnagyobb termelői – visszafogott nyersolajszállítmányokkal rendelkezik.

Szeptember első 13 napjában Oroszország átlagosan mintegy 63 ezer tonna gázolajat és valamivel több mint 8000 tonna benzint exportált naponta egy, az ügyet ismerő személy szerint – írja a lap. A napi dízelkivitel 31 százalékkal csökkent augusztus első 30 napjának átlagához képest, mivel a finomítók szezonális karbantartáson esnek át, és a gyártók több üzemanyagot irányítottak át a belföldi piacra az árak enyhítésére irányuló kormányzati erőfeszítések nyomán.

Mint írják, az orosz kormány hetek óta tárgyalásokat folytat az olajtermelőkkel az emelkedő üzemanyagárak megfékezését célzó intézkedésekről. Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten azt mondta, hogy a tisztviselők és a vállalatok megállapodtak a jövőbeni fellépés módjáról, de – az ügyet ismerő személyek szerint – a huzavona folytatódott.

Az oroszországi kiskereskedelmi benzin- és gázolajárak az év elejétől szeptember 18-ig 9,4 százalékkal emelkedtek, szemben a teljes fogyasztói árak 4 százalékos növekedésével a Szövetségi Statisztikai Szolgálat legfrissebb adatai szerint.

Rovatok