Index Vakbarát Hírportál

Bezár az Electrolux-gyár, de mi lesz a dolgozókkal?

2023. szeptember 21., csütörtök 10:17

A nyíregyházi Electrolux-gyár csoportos létszámleépítésének első hulláma október közepén kezdődik, ebben várhatóan 143 munkatárs lesz érintett – tudta meg az Index. Ezzel együtt a termelés folyamatos a mintegy 650 főt foglalkoztató szabolcsi üzemben, a gyártás utolsó napja pedig tervezetten december közepére esik. A svéd hátterű cég aktívan segíti az alkalmazottak elhelyezkedését, a régebb óta állományban lévők pedig a törvényileg előírtnál nagyobb mértékű végkielégítésre számíthatnak.

Rossz hírrel indult a február Nyíregyházán: ekkor jelentették be, hogy 2024 januárjában leállítja a termelést az Electrolux a szabolcsi megyeszékhelyen lévő, 650 főt foglalkoztató hűtőszekrénygyárában. A döntést a megváltozott üzleti kilátásokkal indokolták, mindez a 2019-es esetre emlékeztet, amikor a svéd háztartásigép-nagyhatalom Jászberényben a porszívók előállítását szüntette meg.

Az Index már akkor utánajárt, mi okozhatta a nyíregyházi Electrolux-gyár vesztét, illetve melyek lehetnek a teljes leállást megelőző átszervezés lépései, most – bő fél évvel később – pedig újra megkerestük a gyárat, hogy megtudjuk, hol tart a folyamat.

A februári bejelentés óta augusztusban hat, szeptemberben négy munkavállaló távozott a létszámleépítés keretében az Electrolux nyíregyházi csapatából. A csoportos létszámleépítés első hulláma október közepén kezdődik, ebben várhatóan 143 munkatárs lesz érintett. A további csoportos létszámleépítések folyamatosak lesznek novemberben és decemberben

– közölte lapunk érdeklődésére Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, a nyíregyházi hűtőszekrénygyár igazgatója. 

Több pénzt ígérnek, mint amennyi a törvény szerint járna

Információink szerint a 650 dolgozó jelentős része 5–10 éve vagy annál is régebben dolgozik a nyíregyházi gyárban, kíváncsiak voltunk arra is, ők vajon milyen vastag „borítékra” számíthatnak.

Az ügyvezető erre úgy válaszolt, hogy a kollektív szerződésnek köszönhetően a végkielégítés mértéke a hosszabb munkaviszonnyal rendelkező kollégák esetében lényegesen meghaladja A munka törvénykönyve által előírtakat. 

„Munkatársainkkal továbbra is azon dolgozunk, hogy a gyártási tervben meghatározott darabszámokat magas minőségben teljesítsük. A termelés folyamatos, a gyártás utolsó napja tervezetten december közepe. Fontos feladatunk még, hogy a jogszabályoknak megfelelően, szorosan együttműködve a kormányzati szervekkel lebonyolítsuk a csoportos létszámleépítést” – szögezte le az Indexnek Szentpéteri Ferenc. Ugyancsak kiemelt fontosságú számukra, hogy a korábban bejelentett Gondoskodó Elbocsátás Programot a tervezettek szerint valósítsák meg (erről további részleteket a keretes írásunkban olvashat). Ennek fontos eleme volt a szeptember 18-án a régióban működő 43 vállalat részvételével szervezett állásbörze.

Időközben elkelt a gyár területe

A termelés leállása és a munkavállalók sorsa mellett fontos szempont a terület utóhasznosítása is. Ez itt sem volt másképp, hiszen értékes ipari ingatlanról van szó.

Az Electrolux nyíregyházi hűtőszekrénygyára 2005-ben kezdte meg működését 30 hektár területen.

Közvetlen vasúti csatlakozással rendelkezik, 44 ezer m² termelési és 14 ezer m² készáruraktár-területtel, amelyek mérete akár a duplájára is növelhetők. Vonzó célpont a befektetőknek, ilyen paraméterekkel nem csoda, hogy lett is új gazdája.

A gyárigazgató az Index kérdésére ismertette:

az Electrolux Group 38 millió euróért a svéd hőszivattyúgyártó vállalatnak, a Qvantumnak adta el a nyíregyházi telephelyét.

Ez mintegy 14,5 milliárd forintnak felel meg. Szentpéteri Ferenc felidézte: az Electrolux Group a februárban bejelentett termelés leállítását követően, a hatóságokkal szorosan együttműködve aktívan vizsgálta a lehetőségeket a telephely értékesítésére. Úgy véli, több lehetséges jelölt közül, számos tényezőt figyelembe véve a Qvantum volt a leginkább megfelelő vevő. A telephely átadás-átvételét 2024 első negyedévének végén tervezik.

Az ügyvezető megerősítette: addig is az Electrolux nyíregyházi gyára a korábban bejelentett tervek mentén folytatja a csoportos létszámleépítést és a Gondoskodó Elbocsátás Programját.

A tervek alapján a termelés várhatóan december közepén áll le.

Lapunk végezetül arra is rákérdezett, a februári bejelentés óta nyomon követve a piaci hatásokat, gazdasági folyamatokat, helyes volt-e a döntés, illetve terveznek-e kényszerűségből másutt is hasonló lépést tenni. „Az Electrolux Group döntését egy részletes versenyképességi vizsgálat eredményeként hozta meg, ez része a tavaly indított költségcsökkentő programnak” – reagált a felvetésre a gyárigazgató. 

A Gondoskodó Elbocsátás Program főbb elemei

(Borítókép: Electrolux)

Rovatok