Index Vakbarát Hírportál

Több száz milliós bírságot kapott a jegybanktól a szabálytalanságok sorát felvonultató cég

2023. szeptember 21., csütörtök 11:12

Az MNB 320 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a SAFIS EVO Inc. nevű cégre engedély nélküli befektetési alapkezelési tevékenység miatt. Emellett egy magánszemélyre 32 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot rótt ki a jogosulatlan tevékenységben való érdemi közreműködéséért. A jegybank a bírság mellett azonnali tiltásról is döntött és feljelentést is tesz – jelentette be csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank 2018-ban azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság de facto elődje, az azóta felszámolási eljárás során megszűnt Safis-EVO Zrt. az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytasson. A tevékenység engedély nélküli folytatása miatt 27 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a céget.

A mostani vizsgálat feltárta, hogy a SAFIS EVO Inc. által létrehozott, illetve a tulajdonában álló hét „befektető társaság” 2019 januárjától az Európai Unióban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező befektetőkkel több mint kétezer alkalommal úgynevezett „nyereségrészesedési jog szerzési-kültagsági jogviszony megállapodást” kötött. Ezek valójában kollektív befektetési értékpapírként értékelhetők.

A konkrét befektetők a befektető társaságok részére legalább 1,6 milliárd forint összeget teljesítettek

– közölte az MNB.

Megszolgálták a magas bírságot

Az MNB megállapította, hogy a SAFIS EVO Inc. Magyarország területén jogszabálysértő módon, az arra vonatkozó engedély nélkül végzett „kollektív befektetési értékpapír forgalmazása” befektetési alapkezelést.

A SAFIS EVO Inc. képviselője érdemben közreműködött a társaság engedély nélkül végzett tevékenységében, azaz ő járt el a befektetők és a befektető társaságok közötti szerződéskötéseknél, ajánlatokat adott, tájékoztatta a befektetőket a befektetésekről, aktívan részt vett a befektetők toborzásában.

A bírság összegének megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a SAFIS EVO Inc. jogosulatlan tevékenysége jelentős kockázatot idézett elő a befektetőknél. A helyszíni ellenőrzéskor a társaság emberei megakadályozták a számítógépek átvizsgálását, az MNB ideiglenes tiltása ellenére folytatta tevékenységét – sorolta a jegybank.

Büntetések sora

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a SAFIS EVO Inc. engedély nélkül befektetési alapkezelési tevékenységet végezzen. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

Az MNB azt is közölte, hogy a cégre kiszabott piacfelügyeleti bírság a befektetők vagyonát semmilyen formában nem érinti. A befektetésre átadott pénzeszközök kezelése miatt az MNB már korábban feljelentést tett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Az MNB az üggyel összefüggésben a piacfelügyeleti eljárás elhúzására, akadályozására, a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartást tanúsító magánszemélyeket eljárási bírsággal sújtotta.

Rovatok