Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály elárulta az Indexnek, hogy jön-e még nagyobb bankadó

2023. szeptember 21., csütörtök 17:19

A bankadó egy fiskális eszköz, amikor adóbevételt mérlegelünk, segíti a hiánykorrekciót, de alapvetően nem erről van most szó – válaszolta egy gyorsinterjú keretében az Indexnek Varga Mihály csütörtökön. A pénzügyminiszter arra kérdésre is kitért, hogy a bankok a jelenlegi helyzetben mekkora profitra tettek szert.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott interjújában leszögezte, ilyen inflációs környezetben minden munkaadónak törekedni kell arra, hogy a szükséges béremelések megtörténjenek. A tárcavezető szerint – aki a a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen válaszolt kérdéseinkre –  nagyon sok függ attól, hogy az év végén a munkaadók és a munkavállalók milyen minimálbérben állapodnak meg. Ez összességében pedig fontos kiindulópont lesz a kormánynak is:

Azt gondolom, hogy a 2024-es, elfogadott költségvetés lehetőségeit nem túllépve, de a szükséges béremelési várakozásoknak eleget téve elegendő lesz.

Varga Mihály szerint a nemzetközi gazdasági környezet három legfontosabb kérdése közül az első és legfontosabb az energiaárak problematikája. „Jól láthatóan ez Magyarországot keményen érintette az elmúlt két esztendőben. Nagyon fontos, hogy az energiapiac nyugodt, stabil, kiszámítható módon és a várakozásoknak megfelelően működjön” - húzta alá.

A második legfontosabb kérdésnek a kamatkörnyezetet említette, hiszen ez mindenkit – a lakosságot és a vállalati szektort egyaránt – érint. Emlékeztetett, hogy a jegybankok többsége az elmúlt időszakban veszteségbe fordult, hiszen olyan kamatemelkedés történt, amely miatt a banki mérlegek felborultak. „Ez hazánkban is hasonlóképpen történt. Nemcsak a jegybank, hanem a központi költségvetés számára is egy jelentős kiadási tétel keletkezett” – emelte ki.

Varga Mihály a harmadik legfontosabb kérdésként a nemzetközi együttműködéseket emelte ki: az amerikai, európai, kínai kapcsolatrendszert. „Erről kevesebbet szoktunk beszélni, ugyanakkor ami az elmúlt egy-másfél évben történt, az sajnos Európa lemaradását, leszakadását jelentette a gazdasági versenyben, ellentétben az Egyesült Államokkal és Ázsiával” – jelezte a pénzügyminiszter.

A magyar gazdaság helyzete

A költségvetési hiányról is kérdezte az Index a tárcavezetőt. Augusztusban 358,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés, ami a legmagasabb nyolcadik havi deficit az adatok rendelkezésre állása óta. Varga Mihály leszögezte, a kormány folyamatosan monitorozza és vizsgálja a hiányszámok alakulását.

SZEPTEMBER VÉGÉIG TERVEZIK A VIZSGÁLATOK BEFEJEZÉSÉT, UTÁNA DÖNTIK EL, HOGY MILYEN LÉPÉSEK SZÜKSÉGESEK.

„Vannak olyan külső körülmények, amelyek rajtunk kívülállóak: ilyenek a lengyel választások és az Európai Bizottság magatartása a Magyarországnak járó támogatásokkal kapcsolatosan. Az nem kérdés, hogy Magyarországnak jelentős mértékű uniós forrás jár. Erre igényt is tartunk. Azt gondolom, október 15-én ezek a tárgyalások felgyorsulhatnak. Ezt a szempontot is mérlegelve azt tudom mondani: ha és amennyiben intézkedéseket hoz a kormány, akkor ezt október második felében kell megtenni” – felelte az Index kérdéseire.

A napokban több elemzésben is hangsúlyt kapott, hogy négyszeresére növekedett a bankok nyeresége az elmúlt időszakban. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az adóbevételeket mérlegeljük, akkor egy fiskális eszköz lehet a bankadó megemelése. Ugyanakkor nem erről van most szó, a monetáris politika jelentősen belenyúlt a banki eredményekbe, méghozzá pozitívan, hiszen a jegybanki magas kamatszint hozza össze a bankrendszer nyereségének nagy részét.

Két dolgot tehetünk: tétlenül nézzük a folyamatot, vagy közreműködünk abban, hogy ez megváltozzon

– fogalmazott a pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a korábbi panelbeszélgetésen lehetőséget nyitott a monetáris politika számára, amit majd mérlegelnek.

A monetáris politika kérdései

Varga Mihály az elmúlt napokban bejelentette: megváltoztatják a jegybanktörvényt, és az elmúlt időszak vesztesége majd nem a költségvetést terheli. Ám ezzel kapcsolatban felmerül az a logikus kérdés, hogy így az MNB mostantól profitorientált társaságként lép majd fel. Ha ez így lenne, akkor alapjában megváltozhatnak a monetáris politika intézkedési. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, a jegybank igazgatóságában a magyar államot a Pénzügyminisztérium képviseli, ez például az egyik eszköz arra, hogy ennek a folyamatnak gátat szabjanak.

„Másrészt mint végrehajtói hatalom rendelkezünk a jogszabálymódosítás lehetőségével. Szerintem nem okoz majd problémát, hogy a jegybanknak a következő években a veszteségét saját magának kell kezelnie. Ugyanakkor erre folyamatosan oda kell figyelni” – összegezte Varga Mihály.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok