Index Vakbarát Hírportál

Végletes döntést hozhatott Kína egy fontos kérdésben, ez sokaknak fájni fog

2023. szeptember 22., péntek 06:53

A félvezetők (chipek) gyártásához nélkülözhetetlen két ritka ásványi anyag kínai exportja augusztusban nullára csökkent, egy hónappal azután, hogy Peking nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozásokat vezetett be a tengerentúli értékesítésre.

A Critical Raw Materials Alliance szerint Kína a világ galliumtermelésének mintegy 80 százalékát, a germániumnak pedig 60 százalékát állítja elő, de a múlt hónapban a nemzetközi piacokon egyetlen elemet sem értékesített − derült ki a szerdán közzétett kínai vámadatokból. Az ország 5,15 tonna kovácsolt galliumterméket és 8,1 tonna kovácsolt germániumterméket exportált júliusban.

Augusztus 1-től Kína engedélykötelessé tette az exportálást országukból. Az exportőröknek külön engedéllyel kell érkezniük ahhoz, hogy elvihessék az ásványi anyagokat. 

Amikor a múlt havi export elmaradásáról kérdezték, He Yadong, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott:

A tárca kapott kérelmeket vállalatoktól a két anyag exportjára. Néhány kérelmet jóváhagytak.

A miniszter ennél többet nem akart elárulni az exportkorlátozásról. Az Eurasia Group elemzői egy júliusi kutatási jelentésükben úgy vélték, Kína az iparág vezető gyártója a két elem előállításában, de mindkét anyagnak vannak alternatív gyártói, valamint rendelkezésre álló helyettesítői is. Mint azt korábban megírtuk, az Európai Bizottság is tett olyan javaslatot, hogy a kontinensnek kevésbé kellene függenie Kínától, ugyanis 2030-ra már gyakorlatilag képtelenek lennénk meglenni akkumulátoraik nélkül.

Kína lépése felerősítette az Egyesült Államokkal folytatott technológiai háborúját, amely arról szól, hogy ki férhet hozzá a fejlett chipgyártási technológiához, amely az okostelefonoktól kezdve az önvezető autókon át a fegyvergyártásig mindenhez elengedhetetlen. 

Arra számítunk, hogy Biden a negyedik negyedévben a Kínával szembeni [chip] tilalom szigorítására fog összpontosítani

− mondták az amerikai fejlesztők.

Rovatok