Index Vakbarát Hírportál

Jelentős az áfabevétel-hiány, a minisztérium nem ad magyarázatot a jelenségre

2023. szeptember 23., szombat 07:10

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a tavalyi évhez képest augusztusban is csökkent az áfabevétel, idén augusztusban 314 milliárd forint folyt be az államkasszába, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg. Eszerint már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.

„Előzetesen már tudtuk, hogy 360 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés a 8. hónapban, amire korábban soha nem volt még példa. Alapvetően egyébként azt látjuk, hogy miközben a bevételi oldal a tavalyi évhez képest augusztusban 10 százalékkal nőtt, addig a kiadási oldal jelentősebb összegben bővült, majdnem 15 százalékkal. Alapvetően ez volt a fő ok, és a bevételi oldalon vannak elmaradások” – idézte az InfoStart Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét.

A szakértő hozzátette, ezzel folytatódott a korábbi hónapokra jellemző trend. Mint mondta, elsősorban a fogyasztási forgalmi típusú, azon belül is az áfabevételek oldalán van jelentősebb gond, 15 százalékos csökkenés látszik augusztusban év per év alapon.

A szakértő szerint a folyamat részben azzal magyarázható, hogy visszaesett az emberek elkölthető jövedelme, ugyanis csökkentek a reálbérek, ami látszik a bolti forgalomban is. Mint mondta, ugyanakkor nem ez a legnagyobb gond.

A magas infláció alapesetben egy alappályában azt jelentené, hogy a fogyasztási típusú áfabevételek is növekednek, de már olyan mértékű volt az elmúlt hónapokban az infláció – 20 százalék fölötti –, hogy az már beleharap az emberek reálkeresetébe, jövedelmi viszonyaiba, ezen keresztül pedig az elkölthető jövedelembe

– mondta. Csiki Gergely szerint viszont az áfakiutalások mértéke egyre nagyobb, és egyre fontosabb szerepet tölt be.

„Az első 8 hónapban már 700 milliárd forinttal haladják meg a tavalyi összeget, itt 18 százalékos növekedésről beszélünk, és ez az, ami egyfajta anomália, jelentős magyarázó tényező az áfabevételek rendkívül rossz alakulása mögött” – tette hozzá.

Elmondása szerint azonban nincs részletes információja a jelenségről.

„A Pénzügyminisztérium néhány szektort említ meg, de nevesítés nélkül, nem tudunk részleteket, és a tárcának küldött kérdéseinkre sem kaptunk választ most már hetek óta, hogy milyen tényezők magyarázzák azt, hogy az áfakiutalások ilyen mértékben kiugróak, főleg a tavalyi évhez képest, ami ugye a nettó áfabevételek sorát jelentősen rontja” – mondta el a szakértő.

Rovatok