Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint az egyetemi modellváltás erősíti a versenyképességet

2023. szeptember 26., kedd 13:07

Az elmúlt időszak eredményei bizonyítják, hogy a felsőoktatási modellváltás olyan struktúrát biztosít, amely a versenyképesség erősítését a mindennapok részévé teszi – jelentette ki a felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár kedden Szegeden.

Hankó Balázs a Szegedi Tudományegyetemen rendezett konferencia előtt a közmédiának azt mondta: az elmúlt évek során az egyetemek kezdeményezésére olyan új modell alakult ki Magyarországon, amely autonóm, versenyképes, fenntartható és kiszámítható. A magyar egyetemek tudományos teljesítménye erősödik – közölte a politikus.

A kormány megduplázta a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és ehhez olyan teljesítményszempontokat kapcsolt, amelyek az állam megrendelői szerepét úgy tudják biztosítani, hogy Magyarország versenyképessége, gazdasági előnye biztosított legyen.

Az új modell lehetővé teszi a műszaki, természettudományos, mérnöki és informatikai terület erősítését, a gazdaság és az egyetemek jobb összekapcsolását, valamint a magyar kiválóság megjelenítését a nemzetközi erőtérben – fejtette ki az államtitkár. Hankó Balázs úgy fogalmazott,

nem mindenki érdekelt a magyar versenyképességben. Brüsszel olyan igaztalan támadásokat indít a magyar kutatók, a magyar a diákok ellen, melyet a kormánynak kötelessége elhárítani. A kormány kiáll a nemzetközi mobilitási programok mellett, kiemelten fontosnak tartja a magyar kutatók részvételét a nemzetközi együttműködésekben, és ezeket folyamatosan biztosítani is kívánja.

Hozzátette: ennek érdekében hozták létre az ötmilliárd forintos önerőalapot. Hankó Balázs azt is leszögezte, a kormány nemcsak beszél az európai értékekről, hanem az egyetemek „megemelésével” tesz is érte a mindennapokban – adta hírül az MTI.

Rovatok