Index Vakbarát Hírportál

Jó hírt kaptak az autósok, érdemes lesz pénteken a benzinkútra sietni

2023. szeptember 27., szerda 15:09

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, előbbi bruttó 6 forinttal, míg a dízelért bruttó 4 forinttal fizetnek majd kevesebbet a benzinkutak.

Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon – írja a holtankoljak.hu. Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken,

előbbiért bruttó 6 forinttal, míg a dízelért bruttó 4 forinttal fizetnek majd kevesebbet a benzinkutak.

Ez a csökkentés várhatóan a kutak áraiban is megjelenik, péntektől az alábbi átlagárakra számítunk literenként: 

Hatás az inflációra

Mint ismert, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden a Mol vezetőivel, köztük Ratatics Péterrel, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnökével, a Mol Fogyasztási Szolgáltatások ügyvezető igazgatójával tárgyalt.

Az egyeztetést követően leszögezték, hogy a MÁSZ és a Mol is kész az együttműködésre az üzemanyagárak moderálásában.

A felek megvizsgálták az elmúlt időszak üzemanyagár-emelkedésének okait, és az árak várható alakulását, továbbá elemezték és konkretizálták az elmúlt időszakban felmerült problémákat, kockázati tényezőket. Megállapították:

AZ ELLÁTÁS STABIL ÉS BIZTONSÁGOS, AZ üzemanyagAGÁRAK EMELKEDÉSE AZONBAN NEMZETKÖZI ÉS ORSZÁGSPECIFIKUS TÉNYEZŐKRE VEZETHETŐ VISSZA.

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős emelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három- és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt.

Nagy Márton a találkozón azt hangsúlyozta, hogy a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt a családok és a gazdaság védelme érdekében. „Ez a cél egy pillanatig sem került veszélybe, azonban az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció” – mondta a tárcavezető, aki az ágazat résztvevőinek világossá tette:

A Mol mint a magyar üzemanyag-kereskedelem legnagyobb szereplője is részt vett a kormányzattal történt egyeztetésen, és jelezte, hogy érti a kormányzat szándékait és erőfeszítéseit az üzemanyagárak moderálására. A vállalat leszögezte:

AZ IPARÁGAT SÚJTÓ TERHEK ELLENÉRE TOVÁBBRA IS ELTÖKÉLT A REGIONÁLIS VISZONYLATBAN IS VERSENYKÉPES ÜZEMANYAGÁRAK BIZTOSÍTÁSA MELLETT.

„A vállalat évek óta olyan – versenyen alapuló – kiskereskedelmi árpolitikát folytat, amelynek keretében a hazai ügyfeleket maradéktalanul kiszolgálja, a lakosság teherbíró képességét maximálisan figyelembe veszi, és a nemzetközi átmenő forgalom számára is versenyképes árakat biztosít” – tették hozzá.

Rovatok