Index Vakbarát Hírportál

Bejelentette a kormány, megfeleződik a távhő ára

2023. szeptember 29., péntek 09:07

Az Energiaügyi Minisztérium októbertől még alacsonyabb szintre szorítja az intézmények távhődíjait. A nem lakossági fogyasztók januárban egyszer már megfelezett költségeit újból azonos arányban csökkenti a tárca. Az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik tehát október elsejétől – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Az Energiaügyi Minisztérium a közleményében arra emlékeztetett, hogy a korábbi intézkedésének köszönhetően idén év elejétől olcsóbban vehetik igénybe a földgázalapú távhőszolgáltatást a nem lakossági fogyasztók. A külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai januárban a legtöbb településen hozzávetőleg 50 százalékkal csökkentek.

Az október elsejével kezdődő új gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosítja minden hazai távhőtermelő számára a működésükhöz szükséges földgázt. A kiszámíthatóság jegyében a társaság időben lekötötte a szükséges gázmennyiséget. Az ellátásbiztonsági szempontok érvényesítésével együtt lehetővé vált a díjak további mérséklése is a nem lakossági fogyasztóknál.

Majd felhívják a figyelmet, hogy az átmeneti földgázellátás jóvoltából az intézményi és egyéb felhasználók költségei a korábbi várakozást meghaladó mértékben csökkenhetnek október elsejével.

Így már a fűtési szezon kezdete előtt ismét nagyságrendileg megfeleződnek az intézményi díjak.

Ezzel idén a tavalyi év utolsó negyedévi szint negyedére esnek vissza a vállalatok, települések távhőkiadásai.

„A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb áram- és gázárait garantálja a magyar családok számára. A háztartások rezsicsökkentett távhőárai nem változnak az új gázévben sem. Miközben az intézmények és vállalkozások terheit folyamatosan mérsékeljük, ezt a távhőszolgáltatásban a korábbiaknál alacsonyabb költségvetési ráfordítás mellett tudjuk biztosítani. A szektor támogatási igénye a lezáruló gázévhez képest több száz milliárd forinttal csökkenhet a következő gázévben” – tette hozzá a tárcavezető.

Rovatok