Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton belengette, hogy mennyivel emelkedhet a minimálbér

2023. szeptember 29., péntek 21:03

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás, jövőre viszont erős visszapattanás lehet, 4 százalék körüli növekedéssel.

Nagy Márton azt mondta, a gazdasági növekedés kulcsa a reálbérek növekedése, ami szeptembertől várható, és nagyjából 23 százalékos szinten fenn is marad – figyelembe véve a minimálbér-tárgyalásokat is,

ahol 10–15 százalék közötti minimálbér-emelkedés látszik jövő év januártól.

A miniszter szerint jövőre 56 százalékos inflációval számolva 45 százalékos vagy afölötti reálbér-növekedés is lehet. Hozzátette: ez nemcsak a fogyasztást, hanem a lakásépítéseket, a lakásfelújításokat és a használt lakások adásvételét is segíti majd.

Zajlanak a tárgyalások 

A szakszervezetek és a munkaadók tárgyalást folytattak a 2023-as bérkompenzációról és a 2024-es minimálbérről; egy 2027-ig szóló bérfelzárkózási programot dolgoznak ki.

Ahogyan arról már beszámoltunk, hamarosan a kormány elé is benyújthatják a koncepciót, és így a 2023-as minimálbérről és a garantált bérminimumról akár október végén is megtörténhet a megállapodás.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a megbeszélés konstruktív volt, ugyanakkor sok területen nem tudtak megegyezni a felek.

Azt is megtárgyalták, hogy a következő két héten belül közös javaslatot dolgoznak ki, és egyeztetnek

Minderről október végéig megállapodást akarnak kötni. Perlusz László arról is beszélt, hogy a 2016-os bérmegállapodástól eltérő lehet a mostani.

Rovatok