Index Vakbarát Hírportál

Vészesen sok magyar sétál bele a kiberbűnözők csapdájába

2023. október 2., hétfő 08:16

Az online csalások száma drámai mértékben megugrott az elmúlt években. Az internetes bűnözők változatos módszerekkel próbálkoznak, így az óvatlan felhasználókat több millió forintos kár is érheti. A pénzügyi szakértők szerint könnyebb megelőzni a bajt, mint visszaszerezni a bankkártyáról eltűnt összegeket.

Ahogy az Index beszámolt róla, az online csalók eszköztára egyre kifinomultabb. Sok esetben pszichikai nyomást gyakorolnak az áldozatokra, így még a legóvatosabb emberek is veszélyben vannak. Az MNB adatai alapján az idei év második negyedévében a bankkártyáinkat és a bankszámlánkat ért kár összege meghaladta a 6,92 milliárd forintot, amely jelentős ugrás az első negyedéves 4,76 milliárd forinthoz képest. 

AZ ONLINE CSALÓK NAPI SZINTEN KÖZEL 75 MILLIÓ FORINTOT TESZNEK ZSEBRE 

Tavaly megduplázódtak a bankkártyás visszaélések, míg az átutalási károk triplázódtak – ismertette az Economx. A lap megkeresésére Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője elmondta, hogy az ügyfelek sokkal óvatlanabbak és kiszolgáltatottabbak az online csalások ellen. Problémaként említette, hogy Magyarországon alacsony a pénzügyi tudatosság. A koronavírus-járvány idején olyan idősebb felhasználók is áttértek az elektronikus felületekre, akik nem rendelkeztek kellő rutinnal.

Változatos módszerekkel támadnak

Az online csalók sokszor támadnak telefonon, SMS-ben vagy e-mailben. Az ügyfeleket legtöbbször megtévesztéssel, érzelmi manipulálással próbálják rávenni, hogy megadják személyes vagy banki azonosító adataikat. Gergely Péter szerint a leggyakoribbak azok a csalások, amikor az eredetihez megszólalásig hasonló weboldalt készítenek a bűnözők. A szakértő szerint alaposan át kell gondolni, hogy kinek adjuk ki a személyes adatainkat.

Nem biztos, hogy minden telefonhívást fel kell vennünk, használjunk telefonszám-spamszűrőt, a weboldalaknál vizsgáljuk meg az URL-címet, e-maileknél pedig a feladót

– emelte ki.

Érdemes odafigyelni és megelőzni a károkozást

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint megfelelő odafigyeléssel kiszűrhetőek a csalások. Hozzátette, hogy a weboldal címe a legárulkodóbb jel, amit a bűnözők nem tudnak elrejteni. Emellett arra sem árt odafigyelni, hogy ügyfelei vagyunk-e a levelet küldő cégnek vagy várunk-e csomagot. A névre szóló megszólítás és a levél magyarsága is árulkodó jel lehet. 

Mint írtuk, arra is érdemes gyanakodni, ha valami túl olcsó. Mindig ellenőrizni kell az interneten az utazási cégek, szállodák és utazási irodák hitelességét. A felhasználók soha ne válaszoljanak a kéretlen üzenetekre, illetve mindig közvetlenül lépjenek kapcsolatba a hirdetővel.

Szintén veszélyes lehet, ha valaki egy repülőtér, kávézó vagy más nyilvános hely nyílt wifihálózatán lép be a banki alkalmazásába, hacsak nem használ megbízható VPN-szolgáltatást, amely titkosítja a kapcsolatot és megfelelő védelmet biztosít. 

Rovatok