Index Vakbarát Hírportál

Széthullhat az árucsere-forgalom, újra kell gondolni a globalizációt

2023. október 2., hétfő 19:54

Újra kellene gondolni a globalizációt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója szerint, mert a jelenlegi folyamatok a világkereskedelmi forgalom széttöredezéséhez vezetnek, és veszélyeztetik a fejlődő országokban beindult növekedést.

Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főigazgatója hétfőn úgy fogalmazott, hogy „vannak korai jelei” a globális árucsere-forgalom széthullásának, ami „még nem nagymértékű” ugyan, de egy „veszélyes tendencia” kialakulását jelzi, ami végül „nagyon költségesnek” bizonyulhat.

A WTO főigazgatója olyan kialakulóban lévő tendenciákra hívta fel a figyelmet, mint például a „friendshoring”, vagyis az üzleti érdekeltségek áthelyezése a hasonló világnézeti értékeket valló „baráti” országokba. Ilyen folyamat például a nyugati cégek kivonulása Kínából attól tartva, hogy

egy, a Tajvannal kialakult katonai konfliktus esetén a Nyugat hasonló szankciókkal sújtaná Kínát, mint Ukrajna miatt Oroszországot.

Hasonlóan káros folyamatnak nevezte a WTO vezetője a „reshoring”-ot, ami alatt a feldolgozóipari üzemek visszatelepítése értendő a feltörekvő régiókból az iparosodott országokba. 

A folyamatok miatt a német Bundesbank szerint is veszíthet az erejéből a feltörekvő térségek növekedéséhez már hosszú ideje katalizátorként szolgáló globalizációs folyamat – adta hírül az MTI.

Rovatok