Index Vakbarát Hírportál

Elárulta a kormány, hogy mi a cél az akkugyárakkal

2023. október 5., csütörtök 11:26

A kormány célja olyan magyar akkumulátor-értéklánc létrejöttének támogatása, amely magas hozzáadott értékű szolgáltatásokra és termelésre, valamint a nemzetközi és nemzeti szereplők közös értéktermelésére épül – ismertette Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Az energiatárolás kulcsszerepet játszik a szén-dioxid-semleges, azaz zöldgazdaságra való áttérésben – mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az Akkumulátor Világtalálkozón elmondott nyitóbeszédében. Az autógyártás már most sem létezik, a jövő pedig teljesen elképzelhetetlen elektromosautó-ipar és akkumulátorok nélkül,

a kormány szerint ezért megfeszített a verseny ezekért a beruházásokért.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatás szerint ha kimaradnánk ebből, az több százezer autóipari munkahelyet veszélyeztetne. Az államtitkár előadásban kiemelte, Magyarország 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét 2030-ig, 2050-ig pedig eléri a klímasemlegességet. Rávilágított, hogy ebben és a növekvő igények kielégítésében jelentős szerep hárul a karbonmentes villamos energia kiterjedt használatára és a fenntartható akkumulátorokra is.

Átrendeződnek az értékláncok

Fábián Gergely hangsúlyozta, az orosz–ukrán háború okozta energiaválság előtérbe helyezte az energiaszuverenitás és a megújuló energiatermelés növelésének kérdését, ehhez azonban elengedhetetlen az energia megfelelő tárolása annak érdekében, hogy az akkor legyen felhasználható, amikor és ahol a legnagyobb szükség van rá. Majd kiemelte, a járműipari ágazat az akkumulátorágazattal együtt a hazai ipar 30 százalékát adhatja 2030-ra, ezért a kormány továbbra is ezt tekinti a hazai ipar húzóágazatának.

Míg 2011-ben az eladott autók mindössze 0,1 százaléka volt elektromos, addig ez mára 10 százalékot, 2030- ra pedig 55 százalékot érhet el.

Hozzátette: az elektromobilitás elterjedésével a járműipari értékláncok átrendeződnek, így a gépjárműipar versenyképességének kulcseleme az akkumulátorgyártás, ezért az egész világon éles verseny folyik az ágazat legújabb beruházásainak megszerzéséért. A kormány stratégiai célja, hogy tovább erősítve a hazai gazdaság összekötő szerepét, így a nyugati autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók Magyarországon találkozzanak.

Míg ugyanis az elektromos autókat főként nyugati cégek gyártják, addig az akkumulátorokat keletiek. A világ mind a tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó vállalata keleti

– tette hozzá az államtitkár, majd ismertette: Magyarországra az elmúlt 6 évben 14,34 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett, és mintegy 20 ezer munkahely jött létre akkumulátoripari működőtőke-befektetések eredményeként, így napjainkban Magyarország és Németország az európai akkumulátorgyártás legfőbb beruházási célpontjai. Fábián Gergely felhívta a figyelmet, a kormány határozott elvárása minden befektetővel szemben, hogy

a tevékenységükkel kapcsolatos környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat messzemenőkig betartsák.

Az államtitkár összegzésül megállapította, a kormány célja egy olyan magyar akkumulátor-értéklánc létrejöttének támogatása, amely egyrészt támogatja a munkahelyek és a családok védelmét, másrészt magas magyar hozzáadott értékű szolgáltatásokra és termelésre, valamint a nemzetközi és nemzeti szereplők közös értéktermelésére épül. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium mindemellett kiemeli: Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

Rovatok