Index Vakbarát Hírportál

Autóakkumulátorokhoz katódokat gyártó üzemet létesít Lengyelországban a VW és az Umicore

2023. október 7., szombat 15:23

Lengyelországban készülnek majd a Volkswagen-konszern elektromos autóihoz szükséges, olcsó akkumulátor-alkatrészek. A Volkswagen és a belga Umicore-csoport által alapított, Ionway nevű új vegyesvállalat az ország déli részén fekvő Nysa városában hozza létre első gyártóüzemét – jelentette be szombaton a VW akkumulátorgyártó leányvállalata, a PowerCo.

A cél az olcsóbb gyártás, amely „mindenki számára megfizethetővé teszi az elektromos autókat” – idézte az MTI az Ionway főnökét, Thomas Jansseune-t.

Az Umicore már rendelkezik egy termelőüzemmel Nysában, ezen a telephelyen épül majd meg a Volkswagennel közös vállalkozásban működő üzem is. 

A termelés a tervek szerint 2025-ben indulna meg.

Az 1,7 milliárd eurós beruházással 2030-ig 900 munkahelyet hoznak létre az együttműködő felek. Lengyelország 350 millió euróval járul hozzá a beruházáshoz a régiónak nyújtott válságkezelő és átalakulásösztönző uniós támogatásból.

Az üzemben a Volkswagen elektromos autói akkumulátoraihoz szükséges katódokat állítják majd elő. Az üzem kielégítené a Volkswagen európai akkumulátorgyárai katódigényének túlnyomó részét.

Az Ionway tervezi szállítani az ehhez szükséges alapanyagokat is egy másik, ezután megépítendő üzemből, amelynek a telephelyét még nem jelölték ki.

Rovatok