Index Vakbarát Hírportál

Tiszta vizet öntött a pohárba a szakértő, ezt lehet tudni a szlovéniai atomerőmű leállásáról

2023. október 7., szombat 13:05

Aszódi Attila atomenergetikus hosszabb blogcikkben elemezte a szlovéniai Krsko atomerőművének leállását, amit még csütörtökön jelentett be az üzemeltető.

Csütörtökön szivárgás miatt leállították a szlovéniai Krskóban lévő atomerőművet, miután szivárgást észleltek. A szivárgás forrásának azonosításához és javításához a reaktor leállása után láttak hozzá a szakemberek.

Az atomerőmű üzemeltetője hangsúlyozta, hogy a sugárzás szintje a biztonságos határokon belül van a szlovén–horvát határtól mintegy 15 kilométerre található létesítményben, így nem veszélyezteti az alkalmazottakat és az erőmű környezetét sem.

Az erőmű körüli események miatt tett közzé nemrég hosszabb írást saját blogján Aszódi Attila atomenergetikus, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. A nukleáris ügyek szakértőjeként is ismert volt államtitkár a krskói atomerőművel kapcsolatban azt írta: a létesítmény 1983 óta üzemel, típusát tekintve gyártott nyomottvizes atomerőmű.

Az úgynevezett konténmentépület egy hengeres vasbeton szerkezetből áll, ami magában foglalja a radioaktív anyagokat tartalmazó primer hűtőkört.

Mint írja, a konténmentbe történő szivárgás azt jelenti, hogy a nagy nyomású primer hűtőkörben keletkezett valamilyen meghibásodás, ezért a hűtőközeg a hermetikus védőépületbe szivárog,

tehát nem a környezetbe, hanem az ilyen hatások miatt tervezett vasbeton épületbe.

Aszódi Attila megjegyezte: az, hogy a blokkot leterhelik, és nem azonnal leállítják, azt jelenti, hogy a szivárgás nem nagy mértékű, emellett nem is vészleállításról van szó, ezért az üzemeltető elővigyázatosságból cselekedett így.

A nukleáris szakértő blogcikke végén azt írta: valószínűleg egy kisebb átmérőjű mérőcső (például impulzuscső), egy szelep vagy tömítés hibásodott meg, amit pontosan csak akkor tudnak majd a szakemberek megállapítani, ha bejutottak a hibás komponenst tartalmazó helyiségbe.

Fontos, hogy az üzemeltető beszámolója szerint környezeti kibocsátás nem történt, a szivárgás a hermetikus épületen belül van, ami az ilyen események kezelésére van tervezve. Szintén fontos és helyes, hogy a reaktort leállították és lehűtik, így keresik a hiba okát

– jegyezte meg Aszódi Attila.

Rovatok