Index Vakbarát Hírportál

A kormány ismertette a nyugdíjkorrekció részleteit, de nem mindenki elégedett

2023. október 7., szombat 06:34

A korábbi bejelentéseknek megfelelően a kormány kihirdette a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendeletet – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a kabinet Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban.

A mostani, háborús időkben is biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést, ezzel is szeretnék kifejezni az idősek iránti megbecsülésüket – jelentette ki Vitályos Eszter.

Közölte: a januárig visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, 2,5 millió ember. „A kiegészítéssel biztosított az inflációkövető nyugdíjemelés, a mostani, megemelkedett háborús és szankciós infláció mellett is” – hangoztatta az államtitkár.

Tájékoztatása szerint a nyugdíj-kiegészítés mértéke 3,5 százalékpont, ez egy 210 ezer forintos átlagnyugdíj esetén havi 6500 forintot, éves szinten, a 13. havi nyugdíjjal együtt összesen csaknem 85 ezer forintot jelent.

Novemberben átlagosan 78 ezer forinttal kapnak többet az októberi ellátásukhoz képest a nyugdíjasok; a kiegészítő nyugdíjemelésre csaknem 190 milliárd forintot fordít a kormány – tudatta Vitályos Eszter. Hozzáfűzte, 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, majd februárban érkezik a szintén emelt összegű 13. havi nyugdíj.

„Emellett tudjuk, hogy a nyugdíjasok megélhetéséhez alapvető fontosságúak a rezsidíjak és az élelmiszerárak” – folytatta az államtitkár. Kijelentette: ezért „bármennyire nem tetszik Brüsszelnek, a mostani háborús időkben is megvédjük a rezsicsökkentett árakat, és az online árfigyelővel a multikat is rávettük az élelmiszerárak csökkentésére”.

Nem elégedett mindenki

A nyugdíjkorrekcióval kapcsolatban az ATV készített riportot, melyből kiderült, nem mindenki volt elégedett az emelés mértékével, többen „viccnek” neveztek a döntést. Tolnai István nyugdíjas azt taglalta, hogy „ezzel a háromezer forinttal semmire nem tud menni a mindennapokban, amikor egy reklámszatyornyi bevásárlás már tízezer forintba kerül”.

MA MAGYARORSZÁGON TÖBB MINT HETVENEZREN KAPNAK 60 EZER FORINTNÁL IS KEVESEBB HAVI NYUGDÍJAT, ILLETVE KÖZEL NEGYVENEZREN KAPNAK HAVONTA TÖBB MINT FÉLMILLIÓT.

A korrekciót a többség igazságtalannak tartja, azzal az indokkal, hogy „a kisnyugdíjasoknak több járna, mint azoknak, akik alapból is félmilliót kapnak”.

Én nagyon felháborodtam, mert megint a kisnyugdíjas az, aki keveset kap, nem mondom meg, mennyi a nyugdíjam, de 4000 forint emelést kaptam, így máris kiszámolható, és nem mindegy, akinek van fél- vagy egymillió nyugdíja, az mennyivel többet kap, és ugyanannyiért van minden a kisnyugdíjasnak, mint a gazdag nyugdíjasnak. Legalább egy felső határt kellene húzni, hogy meddig adható nyugdíjemelés

– fogalmazott Fülöp Józsefné, egy másik megkérdezett nyugdíjas.

A január több reménnyel kecsegtet, ugyanis ekkorra is ígért emelést a kormány, ez esetben már 6 százalékot emlegettek.

Rovatok