Index Vakbarát Hírportál

Levonták az energiakrízis tanulságait: jöhet a szén-dioxid-mentesítés

2023. október 9., hétfő 19:11

Az energiakrízis enyhülését követően a fő hangsúlyt az ellátásbiztonság fenntartása mellett ismét a dekarbonizációra és a megújuló termelők rendszerszintű integrálására kell helyezni – ezt emelték ki az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) 20. konferenciáján Budapesten.

Az elmúlt időszak energiapiaci trendjeit, az energiaátmenet és a fenntartható szabályozás kérdéseit vitatták meg az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) 20. konferenciáján. Az eseményen 36 ország mintegy 170 energetikai szakembere vett részt – írja az MTI.

Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke elmondta: 

idén június végére a Magyarországon telepített fotovoltaikus kapacitás elérte az 5 gigawattos mérföldkövet, amely 2030-ra 12 gigawattra bővülhet, ezzel a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet. 

Az ellátásbiztonság és a rendszer rugalmasságának fenntartásához ugyanakkor további nagyszabású hálózatfejlesztési beruházásokra lesz szükség – mutatott rá.

Az elnök arról is beszélt, hogy a földgázpiacon rövid távon mindig az ellátásbiztonság fenntartása jelenti a kihívást, de hosszabb távon az ágazat szén-dioxid-mentesítésére kell helyezni a hangsúlyt, továbbá olyan szabályozó környezetet kell kialakítani, amely megteremti a zöld gázok betáplálásának és kereskedésének kereteit. 

Juhász Edit hangsúlyozta: a szabályozó hatóságoknak továbbra is kiemelt felelősségük lesz a megfizethető tarifa és energetikai szolgáltatások fenntartásában, miközben az új technológiák térnyerése és a krízishelyzetek kezelése a szabályozói eszközök megújítását is szükségessé teszi.

Ahogyan arról az Index korábban beszámolt, megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Unió Tanácsával a villamosenergia-piac újraszabályozásáról is.

Rovatok