Index Vakbarát Hírportál

Drágulás jön az építőiparban: emelkedik a minimális rezsióradíj

2023. október 10., kedd 12:03

A minimális építőipari rezsióradíj idén 5856 forintra emelkedik – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (Évosz).

A közlemény szerint az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) javaslatára – amelynek tagja az Évosz – Lázár János építési és közlekedési miniszter rendeletében hirdette ki az idei évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíjat, amely október 10-től lép hatályba.

A közlemény szerint a tételek közül tavalyhoz képest 14 százalékkal nőtt a garantált bérminimum, valamint jelentősen emelkedtek a csoportos személyszállítás költségei, ennek az értéke egy munkaórára vetítve idén már elérte a 387 forintot. Az ügyvitel, munkahelyi irányítás ráfordítása pedig 1319 forintra emelkedett.

A 2022-es magas infláció hatása is jelentősen befolyásolta a minimális rezsióradíj alakulását.

Az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített összes költsége.

A rezsióradíj kiszámításánál több mint 20 tételt, köztük a garantált bérminimumot, a pótlékokat (túlórapótlék, műszakpótlék), a szociális hozzájárulási adót, a csoportos személyszállítás és az ügyviteli, munkahelyi irányítás költségeit és az energiaköltségeket vették figyelembe. A kalkuláció alapját az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság által tavaly javasolt 5070 forintos rezsióradíj adta, bár ez végül nem kapott jogszabályi keretet.

A megrendelőknek is érdemes figyelni az építőipari rezsióradíjakat

Koji László, az Évosz elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a minimális építőipari rezsióradíj az ágazati szereplők mellett a megrendelőknek is támpontot ad.

A lakosságot arra kérik, hogy építőipari, felújítási munkáknál mindig vegyék figyelembe, hogy az általuk választott vállalkozás milyen építőipari rezsióradíjjal dolgozik.

Megjegyezték, hogy amennyiben egy vállalkozás a minimális építőipari rezsióradíját a mostani rendeletben meghatározottnál kisebb összegben határozza meg, akkor az irreálisan alacsony árnak tekinthető. Ez a mostani erősödő versenyben lehet ugyan az adott vállalkozásnál a túlélés eszköze, azonban emiatt kétségessé válik a vállalkozás jogszerűsége.

Rovatok