Index Vakbarát Hírportál

Gaszt Attila: Már eldőlt, kik lesznek ennek a válságnak a nyertesei

2023. október 10., kedd 20:50

Aki levonta a megfelelő következtetéseket a 2008–2009-es gazdasági világválság idején, az a mostani, pandémiával és energiakrízissel súlyosbított időszakban nem került hasonló bajba – véli Gaszt Attila, az alapítása 20. évfordulóját ünneplő GIA Form Kft. ügyvezető tulajdonosa.

„Az elsősorban a korábbi évek munkáján, így a stratégiai tervezésen, az alkalmazott technológián, az iparági diverzifikáción és a hatékony marketingen múlik, hogy egy vállalat milyen állapotban kerül ki ebből a válságokkal terhelt időszakból” – mondta Gaszt Attila, a 20 éve alapított GIA Form Kft. ügyvezető tulajdonosa a szakmai nyílt nappal egybekötött jubileumi rendezvényükön.

Magyar kkv a jég hátán

A 100 százalékban magyar tulajdonú családi vállalkozás alapkompetenciája a szerszámgyártás, ma viszont már a műanyag fröccsöntésen van a hangsúly, emellett foglalkoznak CNC-forgácsolással és lemezmegmunkálással is. Ráadásul teljes körű projektmenedzsmentre rendezkedtek be, a tervezéstől a gyártáson át a szerelésig és a késztermék logisztikai menedzseléséig.

Két másik évfordulót is számon tartanak:

Tanulni kellett a válságból

Gaszt Attila felidézte, hogy a 2008–2009-es válságból le kellett vonni a megfelelő következtetéseket, megtették ezt ők is, miután átmenetileg elvesztették a megrendeléseik 80 százalékát. Az így felszabadult kapacitásokat saját termékek fejlesztésére fordították, fegyelmezett gazdálkodás mellett pedig éveken át duplázni tudták pénzügyi eredményeiket.

Azóta nem fordulhat elő, hogy újból visszaüssön az autóipari függés, hiszen jelentős beszállítói potenciállal rendelkeznek

Az ügyvezető tulajdonos szerint ez a fajta megközelítés a stabilitás záloga, ugyanakkor nagyobb személyi állomány és szélesebb körű tudás meglétét teszi szükségessé, beleértve a különböző certifikációkat. 

A GIA Form ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy gépet, eszközt, csarnokot bárki vásárolhat, bérelhet vagy épp lízingelhet, de a megfelelő szervezet és képzett szakembergárda nélkül ezek mit sem érnek.

Akkor a leghatékonyabb a működés, ha a szervezetben nincs változás a vezetés, a gyártás, a projektmenedzsment és a minőségbiztosítás területén egyaránt. Kifizetődő a munkatársak megbecsülése, nálunk 4 százalék alatt van a fluktuáció, miközben az iparágban nem ritka a 10-15 százalékos ráta

– tette hozzá Gaszt Attila, aki 70 főt foglalkoztatva immár 5 millió euró feletti éves forgalmat produkál érdi cégével. Második generációs családi vállalkozásként 60 év szakmai tapasztalat áll mögöttük, a német piacra pedig több mint 30 éve szállítanak.

A termelésük 13 robot alkalmazásával 86 százalékban automatizált,

emellett 15-15 CNC-forgácsoló, illetve fröccsöntő géppel rendelkeznek. Évente mintegy 50 precíziós fröccsöntő szerszámot és több mint 150 millió darab alkatrészt gyártanak.

Fókuszban az ipari digitalizáció

A több mint 100 fős, telt házas eseményen a továbbiakban az Engel, a Georg Fischer és a Bosch Rexroth képviselőinek jóvoltából a legújabb technológiai trendeket bemutató prezentációkat hallgathattak meg a résztvevők, megismerve mindenekelőtt az ipari digitalizáció területének újdonságait. Ezzel párhuzamosan több kisebb csoportban folytak az üzemlátogatások, majd az MVÜK Ipari Klubja révén az irányított üzleti kapcsolatépítésnek jött el a helye és ideje. A hivatalos programot végül az odáig elhangzott információkra épülő szakmai kvíz zárta.

(Borítókép: Gaszt Attila. Fotó: GIA Form)

Rovatok