Index Vakbarát Hírportál

A létező legsúlyosabb büntetést rótta ki a NAV egy adócsaló cégre

2023. október 10., kedd 14:43

Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság, amiért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a legsúlyosabb büntetést szabta ki, és 25 millió forint megfizetésére kötelezte a céget.

A NAV keddi közleménye szerint az online számlaadatok alapján derült fény a fiktív számlák befogadására egy korlátolt felelősségű társaságnál. A cég adminisztratív szolgáltatások igénybevételével csalta el az áfa befizetését.

Az egyik beszállító egyebek mellett napelemmel kapcsolatos, fiktív szolgáltatásokat számlázott, amik háztartási méretű kiserőművek igénybejelentő lapjainak, csatlakozási és készre jelentési nyomtatványainak kitöltéséről szóltak.

A beszállítók jogkövetési vizsgálatának eredményei megerősítették a kockázatelemzők feltevését, miszerint a költségszámlák hamisak.

A gyanús körülmények miatt a cégvezető társadalombiztosítási kötelezettségeit is átvizsgálták. Ezen a téren is kijátszotta a szabályokat az ügyvezető, aki ugyan a társaság munkájában személyesen és aktívan közreműködött, de járulékot még maga után sem fizetett.

A NAV a legsúlyosabb mértékű, 200 százalékos adóbírságot alkalmazta a fiktív számlák befogadása miatt. A számviteli rendelkezések folyamatos megsértése, az ellenőrzés akadályozása és a költségvetés megkárosítása miatt az adózónak a bírságokkal együtt 25 millió forintot kellett befizetnie a központi költségvetésbe.

Rovatok