Index Vakbarát Hírportál

Stockholmban elkezdik a leszámolást a benzines és a dízelautókkal

2023. október 11., szerda 13:29

Megtiltják a benzines vagy dízelmotorral működő járművek használatát a svéd főváros, Stockholm központjában 2025-től. A várost irányító koalícióhoz tartozó Zöld Párt azt reméli, így az elektromos autók használatára ösztönözhetik a lakosokat, és megóvhatják a környezetet.

Stockholm városvezetésének keddi döntése szerint megtiltják a benzines vagy dízelmotorral működő járművek használatát a svéd főváros központjában – tájékoztatott az MTI. Az úgynevezett „3-as osztályú környezeti zóna” egy nagyjából húsztömbnyi területet fed majd le, ahol csúcskategóriás bevásárlóutcák és Svédország legdrágább irodaingatlanjai találhatóak.

A várost irányító koalícióhoz tartozó Zöld Párt közlése szerint abban reménykednek, hogy így az elektromos autók használatára ösztönözhetik a lakosokat, és kezelni tudják a légszennyezettség problémáját. 

A területre ugyanis a teljesen elektromos személygépkocsik mellett különleges szabályok betartásával plug-in hibrid furgonok is behajthatnak. A megkülönböztetett jelzést használó járművekre, illetve a mozgássérült-igazolvánnyal rendelkező autósokra nem vonatkozik a tilalom.

SVÉDORSZÁGBAN STOCKHOLM AZ ELSŐ VÁROS, AHOL ILYEN ZÓNÁT ALAKÍTANAK KI.

A szállítási szektorban működő vállalatok elhamarkodottnak tartják a változtatást. Szerintük az elektromos töltőállomások számának növelésével magától megváltoznának az emberek autóvásárlási szokásai. A tervek szerint a jövőben még nagyobb területen vezetik majd be a közlekedést korlátozó szabályt.

Rovatok