Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen hatása lett a jegybanki alapkamat emelésének a kórházaknál

2023. október 11., szerda 16:10

Rekordmértékűnek nevezték a lejárt kórházi adósságállományt az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy a szeptemberi, a 100 milliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára elmondta: a kórházi adósságok rendezése évről évre probléma, azonban idén sokkal nagyobb a baj. A korábbi évek kórházi tartozásai 50-60 milliárd forintot tettek ki, idén szeptemberben elérték a 100 milliárd forintot – mondta.

Brutális a kamatteher

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója hozzátette: számos olyan tavaly nyári teljesítés van, amelyet a kórházak még nem fizettek ki, ebben az évben komolyabb a helyzet, ez a 100 milliárd forint a korábbi évek „csúcsértékének” duplája. Rádai Tamás szerint a másik probléma, ami súlyosabbá teszi az egyes vállalkozások helyzetét, a banki környezet. Kiemelte:

A jegybanki alapkamat emelkedésével nagyságrendileg 20 százalékos banki finanszírozási költségekkel kell számolni.

Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára kiemelte, az állami intézményektől nem fogadható el a késedelmes fizetési gyakorlat, hiszen a beszállítók is időben befizették a rájuk vonatkozó összes kötelezettséget. Az orvostechnikai szektor érdekképviseleti szervezetei üdvözlik azokat a nyári kormányzati lépéseket, amelyek a kórházak tartozásainak enyhítését célozták, azonban ezek a pluszpénzek a beszállítókhoz nem jutottak el.

A három szervezet tagvállalataik körében végzett felmérésből kiderült, hogy július óta a cégek 99 százalékának növekedtek a kintlévőségei – ismertette a főtitkár. A vállalkozások eladósodottak, nincs forrás, nincs kapacitás, nincs új fejlesztés, ez utóbbi nélkül pedig versenyhátrányba kerülnek a többi céggel szemben – emelte ki.

Nagyon rossz a gazdasági környezet

Tóth Zsolt szerint az orvostechnikai szektor nem vonja kétségbe az egészségügyi ágazat fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedéseket, ugyanakkor azt kérik, a kórházak gazdálkodási problémáit ne terhelje tovább a kormány a beszállítókra. Jelezték, tévhit, hogy az orvostechnikai eszközöket gyártó cégek az éves áremelkedés mértékét vagy a kintlévőségüket „beárazva” emelni tudják áraikat, ez a tenderek miatt nem lehetséges. 

Jóbai Zsolt, az OSZ alelnöke azt is hozzátette: a tenderek az ár tekintetében rugalmatlanok, a verseny erős, ezért a szállítók a legalacsonyabb árakra törekednek. Az árfolyamingadozást vagy az inflációt év közben nem lehet beépíteni az árakba. Az orvostechnikai ágazatban 1500 – többségében kis- és középvállalkozás – tevékenykedik, 500 milliárd forint értéket állítanak elő és 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak – összegezte az MTI.

Rovatok