Index Vakbarát Hírportál

Olaszországba fektetnek a magyar milliárdosok

2023. október 13., péntek 09:46

A legújabb adatok tükrében úgy tűnik, hosszú távon megéri pénzt fektetni az olasz ingatlanpiacba. A Privátbankár megfigyelte, a tehetős magyar befektetők lakást, hotelt és bevásárlóközpontot vásárolnak Olaszországban. A portál szerint a helyi demográfiai mutatók is lakásbefektetésekre ösztönöznek.

Az utóbbi időben néhány magyar cég és magánember is befektetett az olasz ingatlanpiacba, egyes településeken ugyanis akár a magyar áron vagy olcsóbban is lehet lakást vagy házat venni – írta a Privátbankár Európai Lakásmonitor című sorozatában.

Mint írták, a hitelezés ugyan drágult ott is, de nem annyira, mint Magyarországon, és eleve jóval alacsonyabb kamatokkal kell számolni, mint nálunk.

A Privatbankár szerint a cégek több okból is választják Olaszországot: többek között sokuknak kicsi a magyar piac, valamint bizonyos szegmensek rendkívül fejetlenek Magyarországon, ilyenek a magán idősotthonok vagy a diákszállások. A portál továbbá kiemeli, az olaszoknak jobban megéri bérlakásokban élni, ami tovább emeli a bérleti díjakat, tehát bérházakba is érdemes fektetni.

Ezentúl a hotelpiacon viszonylag sok a régebben épült ingatlan, amelyek felújítva és újrapozicionálva ismét piacra vihetőek, valamint a kisebb vagy közepes méretű bevásárlóközpontok és szupermarketek esetében a befektetőknek nem kell versenyezniük a nagy portfóliókra utazó európai konkurenciával.

A legdrágább város is olcsóbb, mint Nyugat-Európa többi nagyvárosa

Az országos elosztást nézve továbbra is Milánóban és Rómában a legdrágábbak a lakások. A két várost Bologna követi, negyedik helyen pedig Firenze áll. A legalacsonyabb árú lakások Szicíliában és Palermóban vannak, a helyi ingatlanok a budapestieknél is olcsóbbak.

A szakértők szerint a befektetőknek már csak azért is megéri Olaszország, ugyanis 

Nyugat-európai viszonylatokban Milánó és Róma is jóval olcsóbb, mint London, Párizs, Monaco vagy München.

Ugyanakkor az elemzők kiemelik, az elmúlt pár hónapban drágább lett a hitelezés, ugyanis a kereskedelmi bankok megemelték a kamatokat. Mivel az Európai Központi Bank fél éven belül várhatóan elkezdi csökkenteni a központi kamatlábat, a lassan kedvezőbbé váló felvételek fellendíthetik a hitelpiacot.

Rovatok