Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes időszak következik a legnagyobb amerikai bank vezetője szerint

2023. október 14., szombat 06:48

Az ukrajnai háború és a Hamász Izrael elleni támadása rendkívüli hatással lesznek az energia- és élelmiszerpiacokra – figyelmeztet Jamie Dimon, a vagyonát tekintve legnagyobb amerikai bank vezérigazgatója.

Az elmúlt évtizedek legveszélyesebb időszaka következik a JPMorgan Chase, vagyis a vagyonát tekintve legnagyobb amerikai bank vezérigazgatója, Jamie Dimon szerint – írja a Portfólió.  

A bank vezetője a pénzintézet eredményközlését kísérő nyilatkozatában arról beszélt, hogy a folyamatban lévő ukrajnai háború, valamint a Hamász múlt hétvégén Izrael ellen indított támadásai szerinte „messzemenő hatással lehetnek az energia- és élelmiszerpiacokra, a globális kereskedelemre és a geopolitikai kapcsolatokra”.

Dimon a növekvő államadósságról és arról is beszélt, hogy a külföldi katonai konfliktusok miatt „minden idők legnagyobb békeidőszaki költségvetési hiánya” áll fent, amely szerinte növeli annak kockázatát, hogy az infláció és a kamatlábak magasak maradnak.

A mennyiségi szigorításnak nevezett folyamat «csökkenti a rendszer likviditását egy olyan időszakban, amikor a piacszerzési lehetőségeket egyre inkább korlátozzák a szabályozások»

– kommentálta a vezérigazgató az amerikai jegybank (Fed) azon erőfeszítéseit, hogy csökkentsék a kötvényállományt.

Nem lesznek tartósak a sikerek

Jamie Dimon arról is tájékoztatott, hogy nemrég figyelmeztette az ügyfeleit arra a lehetőségre, miszerint a kamatlábak nem csak magasan maradhatnak, hanem innentől kezdve jelentősen tovább emelkedhetnek. 

A JPMorgan Chase 13,15 milliárd dolláros, azaz részvényenként 4,33 dolláros nyereséget mutatott ki a júliustól szeptemberig tartó időszakban, ami 35 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest. Dimon továbbá figyelmeztetett, hogy a teljesítmény a nettó kamatbevétel és a hitelköltségek olyan előnyeiből származik, amelyek valószínűleg nem lesznek tartósak.

Rovatok