Index Vakbarát Hírportál

Történelmi lépést jelentett be az MNB

2023. október 15., vasárnap 13:44

A Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához 14 millió euróval járul hozzá Magyarország – jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke az IMF és a Világbank közös, Marrákesben megrendezett éves közgyűlésén.

A gyűlés központi kérdése ismét a globális szegénység csökkentése volt, mint kiemelték, ehhez a korábbiaknál nagyobb finanszírozási kapacitásra van szükség, mivel az elmúlt évek globális sokkjai különösen súlyosan érintették a világ fejlődő gazdaságait.  

Az IMF a nélkülözés elleni küzdelmét az úgynevezett Szegénységcsökkentő és Növekedést Támogató Alapjából finanszírozza, amiből az alacsony jövedelmű és magasan eladósodott fejlődő országoknak nyújt alaphitelt. Az IMF vezérigazgatója több forrásgyűjtési kampányt is indított célzottan az erős, stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező országokhoz fordulva.

E megkeresést Magyarország is megkapta. A felhívásnak tett eleget a Magyar Nemzeti Bank az IMF-nél elhelyezett specifikus befektetés hozamán keresztül 11 millió SDR értékű felajánlással – írja az MNB a közleményében.

„Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban” – emelték ki a közleményben. Hozzátették: Magyarország mint korábbi programország első alkalommal jelenik meg befektetőként. 

Rovatok