Index Vakbarát Hírportál

Újabb meglepő adatokat publikáltak az olaszok

2023. október 16., hétfő 13:07

Olaszországban az előzetesen közöltnek megfelelően 5,3 százalékkal, 2022 januárja óta a legkisebb mértékben nőttek a fogyasztói árak szeptemberben éves összevetésben az augusztusi 5,4 százalékos emelkedést követően – derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján hétfőn közzétett végleges adatokból.

Az Istat végleges adatai alapján szeptemberben havi szinten ugyancsak az előzetesen közölttel összhangban, 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Olaszországban az előző havi azonos mértékű emelkedést követően.

Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés mérséklődése elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek, a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának lassuló növekedésének köszönhető. Eközben a szabályozott energiatermékek árcsökkenése az augusztusi 29,6 százalékról 27,9 százalékra mérséklődött,

míg a nem szabályozott energiatermékek ára az előző havi 5,7 százalékos emelkedés után 7,6 százalékkal ment fel éves összehasonlításban.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) növekedési üteme szeptemberben éves szinten 5,6 százalékra emelkedett az augusztusi 5,5 százalékról, havi összevetésben pedig 1,7 százalék emelkedést mértek az augusztusi 0,2 százalékos növekedés után, döntően a ruházati cikkek és lábbelik nyári leárazásának vége miatt.

A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 4,8 százalékról 4,6 százalékra mérséklődött szeptemberben – összegezte az MTI.

Rovatok