Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy Györgyék elárulták, hogyan lehet több pénzünk könnyedén

2023. október 16., hétfő 12:10

Ha már van megtakarításunk, annak okos befektetéséhez mérlegelnünk kell a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetőségének (likviditásának) „mágikus háromszögét” – tanácsolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az új pénzügyi fogyasztóvédelmi kampányában, amellyel a lakossági megtakarításokat támogatja. Felhívják a figyelmet, hogy a mindennapi költési szokásaink, feleslegesen drága szolgáltatói szerződéseink, azaz a „pénznyelő” kiadások lefaragásával is lehet megtakarításunk.

Sok kicsi sokra megy címmel indította el az MNB a lakossági megtakarításokat támogató új pénzügyi fogyasztóvédelmi kampányát.

Mindennapi költési szokásaink, feleslegesen drága szolgáltatói szerződéseink észszerűsítésével is anyagi tartalékot teremthetünk családunknak

– tanácsolja közleményében a jegybank, tájékoztatva, hogy a szervezet honlapján tanácsokat kaphatunk pénzünk megfontolt befektetésének szempontjairól is, figyelve a hozam, kockázat és hozzáférhetőség „mágikus háromszögére”.

A vagyonteremtés a szokásainkkal kezdődik

A Magyar Nemzeti Bank Sok kicsi sokra megy megtakarítási kampányának honlapján gyakorlatias tanácsokat is adnak, amivel csökkenthetjük a költségeinket. „Célszerű megkísérelni egy évre előre tervezni pénzügyeink kapcsán, figyelve a fix nagyobb kiadásokra (például iskolakezdés, ünnepek), és felkészülve az esetleges váratlan helyzetekre (például elromlik a hűtő). Ezután az év során havi bontásban folyamatosan jegyezzük le bevételeinket és kiadásainkat, s utóbbiak kapcsán próbáljuk meg megszüntetni a »pénznyelő«, fölösleges költségeket” – fejtik ki a honlapon.

Pénzügyi sikereink döntően mindennapi szokásainkon múlnak, befektetési ismereteink csak 20 százaléknyi szerepet játszanak ebben

– világít rá a jegybank a rutinunk fontosságára, részletezve az egyes – többletmunkát és erőfeszítést – nem igénylő spórolási lehetőségeket:

A megfelelő hitel kiválasztásában segíthet az MNB ingyenes, egyszerű Hitel- és lízingválasztó programja.

Hitel és hitel között is jelentős különbségek vannak, többek közt azok „árában” is: mindenképpen célszerű kerülni a kiugróan drága konstrukciókat!

– figyelmeztet a magyar központi bank. „A választáskor keressük az MNB által fogyasztóbarátnak minősített hiteltermékeket (például Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel). A lakáshitelre érdemes előtakarékoskodni, hiszen nagyobb önrész esetén kisebb összegű, így kisebb törlesztőrészletű (vagy rövidebb futamidejű) kölcsönt kell csak felvennünk” – javasolják.

Befektetéshez használjuk a „mágikus háromszöget”

A jegybank szerint ha már van megtakarításunk, annak okos befektetéséhez mérlegelnünk kell a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetőségének (likviditásának) „mágikus háromszögét”. A remélt magasabb hozam ugyanis gyakorta nagyobb kockázattal jár, ha viszont a biztonság vagy pénzünk mindenkori gyors elérhetősége a fő szempont, akkor lehet, hogy csak kevesebbet fialhat megtakarításunk. „A jogszabályok révén adókedvezmények járnak azoknál a megtakarításoknál, amelyekkel egyúttal az államháztartás egyensúlyának finanszírozását is segítjük” – világított rá az MNB.

Évi akár százezres nagyságrendű személyi jövedelemadó-visszatérítés jár nekünk például, ha önkéntes pénztári tagságunk, nyugdíjbiztosítás-szerződésünk vagy NYESZszámlánk van

– ismertette a központi bank, hozzátéve, hogy néhány befektetési forma (például ingatlanalap, tartós befektetési számla, lakástakarék-betét kamata) után szociális hozzájárulási adót (szocho) nem kell fizetnünk. Ha pedig az elmúlt bő négy évben kibocsátott hazai állampapírunk van, a szocho mellett még a kamatadó alól is mentesülünk – írják az MNB megtakarítási kampányának oldalán.

(Borítókép: Index)

Rovatok