Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A világ útkereszteződéshez érkezett

2023. október 16., hétfő 14:55

Orbán Viktor hétfőn Pekingben tárgyalt a kínai miniszterelnökkel, akivel tíz gazdasági megállapodást írt alá. A magyar kormányfő közösségi oldalára feltöltött videójában számolt be az együttműködésről.

Orbán Viktor elmondta, Pekingben tartják a harmadik, Övezet és út elnevezésű nagy konferenciát, amelyen 130 ország képviselője, köztük húsz állam- és kormányfő is részt vesz.

„Magyarország 2017 és 2019 után ismét meghívást kapott, amit örömmel el is fogadtunk, mert Kína fontos gazdasági partnerünk” – tette hozzá.

Idén a kínai cégek a legnagyobb külföldi befektetők Magyarországon.

Orbán Viktor beszámolója szerint hétfőn a kínai miniszterelnökkel kezdték meg a tárgyalásokat, és aláírtak tíz gazdasági természetű megállapodást, majd a két legnagyobb kínai bank vezetőjével folytatták a sort.

A kormányfő úgy értékelt, hogy a világ útkereszteződéshez érkezett, nagy kérdés, hogy mi legyen, háború vagy béke, bezárkózás vagy együttműködés.

Jelezte, a bezárkózást a magyarok jól ismerik és tudják mivel jár: elszegényedéssel és folyamatos háborús veszéllyel.

„Ezzel szemben mi a gazdasági kapcsolataink bővítésén dolgozunk, keleti és nyugati irányban egyaránt. Meggyőződésem, hogy csak így tudjuk megőrizni Magyarország versenyképességét és biztonságát. Ezért vagyunk itt Kínában, és erről fogunk tárgyalni a következő napokban” –hangsúlyozta.

A miniszterelnök vasárnap utazott Pekingbe, ahol részt vesz az Övezet és út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel.

Rovatok