Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály elárulta, mit kéne lépnie Brüsszelnek

2023. október 16., hétfő 18:12

Az európai–amerikai gazdasági kapcsolatok akkor lehetnek hatékonyak, ha egyenrangú viszonyra épülnek, és az Európai Unió is a saját érdekei szerint cselekszik – jelentette ki Varga Mihály, miután a Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter jelenlétével zajló kibővített Eurogroup-ülésen vett részt Luxemburgban. A pénzügyminiszter kiemelte: a háborús és szankciós válsággal folytatódik az Európai Unió gazdasági térvesztése, gyengül a versenyképessége, miközben az amerikai gazdaság teljesítménye meghaladja a várakozásokat.

„Magyarország továbbra is az Európai Unió és a magyar gazdaság versenyképességét tartja fontosnak” – hangsúlyozta Varga Mihály a tárca közleménye szerint, majd hozzátette: az orosz–ukrán háború kitörésekor megjelenő ársokk jelentős mértékben rontotta az EU gazdasági teljesítményét, hiszen kontinensünk rászorul az energiahordozók külső behozatalára.

Ezzel szemben az Egyesült Államok nettó energiaexportőr, így a gazdasági teljesítménye az idei első félévben meghaladta a várakozásokat.

Varga Mihály azt is hozzátette, emellett az Európai Unió versenyképességét visszavetette többek között az is, hogy az amerikai kongresszus tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvénye adókedvezményei miatt hátrányos helyzetbe hozza az európai gépjárműipart. Ez komoly aggályokat vet fel – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető.

Egy erős, növekvő európai gazdaság előfeltétele a magyar gazdaság lendületes bővülésének, amely megköveteli a két gazdasági térség közötti szerves együttműködést

– mondta a pénzügyminiszter, majd rávilágított arra, ahogy Magyarország a világ minden piaca felé nyitva van, az uniónak is meg kell őriznie a nyitottságát többek között Kína felé is.

Orbán Viktor Kínában

Mint ismert, Orbán Viktor Kínába utazott, ahol az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozón Kína vezetőivel találkozott, majd a miniszterelnök sikeres együttműködési megállapodásokról posztolt.

Kína a világ második legnagyobb gazdasága és idén Magyarország legnagyobb külföldi befektetője

– közölte a miniszterelnök a Facebook-oldalán. Orbán Viktor vasárnap Pekingbe utazott, ahol részt vesz az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján, valamint hivatalos tárgyalásokat folytat Kína vezetőivel. „Blokkosodás és elzárkózás helyett Magyarország célja a gazdasági együttműködésünk fejlesztése. Ezen dolgoztunk ma Kína miniszterelnökével” – mondta el a miniszterelnök a Li Csiang miniszterelnökkel szervezett találkozóról. Orbán Viktor Hszi Csin-ping államfővel és a legnagyobb kínai vállalatok és bankok vezetőivel is találkozott. 

Rovatok