Index Vakbarát Hírportál

Hagyták elrohadni a történelmi magyar épületet, de az utolsó pillanatban megébredtek

2023. október 21., szombat 10:00

A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium 120 éves műemléki épülete a felújítással megmenekül a pusztulástól, visszakapja méltó, eredeti állapotát és funkcióját – jelezte Varga Mihály pénzügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán. A tárcavezető videósorozatban mutatja be a helyreállítás lépéseit.

Videósorozatban mutatja be Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium helyreállításának lépéseit. Az első részben történelmi kitekintőt kaptunk, elmondták, hogy a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium 1904-ben készült el Fellner Sándor tervei alapján. A II. világháború után több bombatámadás érte, majd átépítették, azonban az évek során állapota leromlott. Voltak olyan acélgerendák, amelyek korroziója életveszélyes mértékű volt, a falakon megjelent a penész. A videóból az is kiderült, hogy az utolsó percekben léptek Varga Mihályék, ugyanis ha tovább amortizálódik az épület, jóllehet helyreállíthatatlan károk keletkeztek volna.

A műemléki épületre visszakerülő díszelemek magyar műhelyekben, magyar mesterek munkájával születnek újjá

– hangsúlyozta a videósorozat 2. részéhez fűzött kommentárjában Varga Mihály, és kiemelte, hogy a műemléki épületre visszakerülő díszelemek magyar műhelyekben, magyar mesterek munkájával születnek újjá.

Jövőre foglalhatja el Varga Mihály az új irodáját

A régi-új épületet még az átadás előtt, elsőként járhatta körbe az Index. Ez alkalomból Halmai Zoltán, a PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója lapunknak elárulta: a városképi illeszkedést biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításakor az elsődleges prioritás, hogy az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek a mai igényeknek megfelelő irodák kialakításakor.

Kedden a Szentháromság téri építési háló és a védőállványzat elbontásával láthatóvá vált a helyreállított főhomlokzat középrizalitja a tornyokkal. A századforduló épületeihez (Bazilika, Országház, Opera) hasonlóan a Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épülete is kőből kapott homlokzatot.

Mivel a helyreállított épület visszakapja eredeti funkcióját, jövőre – vélhetően már a nyáron –, ideköltözik a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ. A rekonstrukció az értékek őrzése és újrateremtése jegyében zajlik, a Pénzügyminisztérium történelme a modern korba érkezik.

(Borítókép: A Pénzügyminisztérium felújítás alatt álló épülete 2023. szeptember 29-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok