Index Vakbarát Hírportál

Pusztítanak a háborúk, közben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

2023. október 24., kedd 21:20

Az amerikai gazdasági aktivitás gyorsuló ütemben nőtt októberben, miután gyakorlatilag stagnált szeptemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 51 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett októberben a szeptemberi 50,2 pontról – a BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Októberben a feldolgozóipari BMI értéke 50 pontra, 6 havi csúcsra emelkedett a szeptemberi 49,8 pontról, meghaladva a 49,5 pontos piaci várakozásokat.

Az előzetes adatok a feldolgozóipari cégek működési feltételeinek stabilizálódását jelzik.

A szolgáltatóipari BMI 50,9 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett októberben azt követően, hogy 8 havi mélypontra, 50,1 pontra esett szeptemberben. A szakértők várakozásának átlagában ezzel szemben kissé romló októberi adat, 49,8 pont szerepelt.

Az inflációs nyomás enyhült

Az októberi előzetes adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazatban a foglalkoztatás nőtt, azonban az új megrendelések immár a harmadik egymást követő hónapban mutattak visszaesést. Ugyanakkor a zsugorodás mértéke csökkent az előző havihoz képest, miközben az inflációs nyomás enyhült. Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte:

Az üzleti hangulat részben a kamatok tetőzésének reménye miatt javult, ezt táplálják a csökkenő inflációs nyomást tükröző eredmények.

A magasabb olajárak ellenére az inputköltségek inflációja 2020 októbere óta a legalacsonyabb szintre csökkent, emellett az áruk és szolgáltatások átlagos eladási árai 2020 júniusa óta a legkisebb havi szintű emelkedést érték el októberben – összegezte az MTI.

Rovatok