Index Vakbarát Hírportál

Döntött a jegybank, ingadozik a forint

2023. október 24., kedd 12:23

Az elmúlt időszakban jól állja a sarat a forint, a múlt heti 390 közeli szintekről már 380 felé tart a jegyzés az euróval szemben. Kedd délután pedig kamatdöntő ülést tart a Matolcsy György vezette jegybank monetáris tanácsa, ami nagyobb mozgást hozhat az árfolyamban – világítottak rá az Indexnek nyilatkozó szakértők. A jegybank 75 bázispontos alapkamat-csökkentése az elemzőket is meglepte, a forint mérsékelten gyengül.

Az Equilor Befektetési Zrt. lapunknak rávilágított, hogy újabb támaszt tört le az euró-forint árfolyama 382,50 közelében, és tesztelte a 200 napos mozgóátlagot, mely jelenleg 380,48-nál van. Itt kedd reggel megtorpant a csökkenő mozgás, és kisebb korrekció indult.

A kamatdöntésnél is fontosabbak lehetnek a közleményben elhelyezett üzenetek.

Az említett 382,50-es szint már rövid távú ellenállást jelent. Kedd dél körül valamivel kevesebb mint 382 forintot ért egy euró. 

Döntött a jegybank, ingadozik a forint

Amennyiben a későbbiekben esetleg a 200 napos mozgóátlag letörésre kerülne, 377,20 közelében adódna a következő támasz. Ehhez azonban az uniós forrásokkal kapcsolatban is pozitív hírekre lenne szükség – mutattak rá az Equilor elemzői.

Délután 14 órakor napvilágot látott a monetáris tanács döntése, 75 bázisponttal csökkentették az alapkamatot, ami az elemzőket is meglepte, a forint mérsékelten gyengül.

A Monetáris Tanács keddi döntése értelmében az alapkamat mértéke szerdától 12,25 százalék. A kamatfolyosó felső szélét a korábbi 14 százalékról 13,25-re módosították, alsó szélét pedig 12-ről 11,25-re változtatták. A kamatdöntés után pár perccel 383 közelébe gyengült a forint az euróval szemben a tradingview.com kimutatása alapján.

Regős Gábor lapunknak jelezte, hogy a 75 bázispontos kamatcsökkentés meghaladja a 25-50 bázispontos elemzői várakozásokat, azaz a jegybank a vártnál nagyobbat lazított. A Makronóm Intézet vezető elemzője szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybank elment a falig. Kedd 16 óra magasságában visszakorigált a forint az euróval szemben, újra a 382-es szint alatt tartózkodott a jegyzés.

Nem erre számítottak a szakértők

Az infláció csökkenésével a Matolcsy György által vezetett jegybank monetáris tanácsa fokozatosan csökkentette az effektív kamatot, amely a legutóbbi döntésnél 13 százalékon már összeért az alapkamattal. Az MNB több alkalommal hangsúlyozta a megfontolt és fokozatos hozzáállást, az infláció ugyan jelentősen mérséklődött szeptemberben, de még továbbra is két számjegyű növekedést mutat, emellett a globális befektetői hangulat változékonysága is a kivárás melletti érvként tekinthető.

Míg az előző kamatdöntésnél minden elemző biztosra mondta, hogy 100 bázisponttal csökkenti a jegybank az egynapos betéti eszköz kamatát, most ilyen iránymutatás nem volt, a szakértők múlt heti előrejelzései is meglehetősen eltértek:

„Az, hogy az MNB végül lazít-e, és ha igen, mekkorát, abból a szempontból lesz jelzés, hogy mennyire fog a közeljövőben laza vagy szigorú politikát folytatni” – erre már Regős Gábor mutatott rá vasárnap az Indexnek. A Makronóm Intézet vezető elemzője úgy vélekedett az MNB csak mérsékelten lazíthat, hiszen a nemzetközi környezet alapvetően még nem a lazításról szól, a Fed például még a kamatemelési ciklusát sem zárta le, a hazánk esetében fennálló kockázati prémiumot pedig meg kell fizetni.

(Borítókép: Matolcsy György. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok