Index Vakbarát Hírportál

Hiába minden elemzés, nincs jó passzban a német gazdaság

2023. október 24., kedd 12:44

Októberben a vártnál valamelyest jobban alakult a német feldolgozóipar teljesítménye a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján, a szolgáltatóipar teljesítményének romlása azonban a kompozit index értékét is lejjebb húzta, így az összesített gazdasági teljesítmény tovább romlott.

A felmérés előzetes értékei alapján a feldolgozóipari BMI 40,7 pontra, öthavi csúcsra emelkedett az előző havi 39,6 pontról a várt 40 pont helyett. A szolgáltatóipari BMI 48 pontra esett vissza 50,3 pontról a várt 50 pont helyett.

A kompozit BMI így 46,4 pontról 45,8 pontra csökkent – a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A feldolgozóiparban az új megrendelések csökkenése bár még mindig erőteljes, június óta a legkevésbé csökkent, a létszámleépítés üteme viszont 2020 októbere óta a leggyorsabb volt.

A gazdaság egészére, a feldolgozóiparra és a szolgáltatóiparra vonatkozóan az új megrendelések beérkezése összességében 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent.

A munkahelyek száma három év óta szeptemberben csökkent először, majd ennek üteme októberben felgyorsult. A gazdasági szereplők pesszimisták a kilátásokat illetően – összegzett az MTI az S&P Global Market Intelligence jelentése alapján.

Rovatok