Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csúcs dőlt meg, ezt már a munkahelyünkön is érezzük

2023. október 25., szerda 10:08

Az Európai Unióban jelentősen emelkedett a foglalkoztatási ráta, amely 2022-ben elérte a történelmi csúcsot, 74,6 százalékot. Ez a szám azonban jelentős regionális különbségeket takar. Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala által nemrégiben készített jelentés szerint egyes régiók sokkal jobban teljesítenek a foglalkoztatás terén, mint mások.

Kedden közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) a 2022-es regionális foglalkoztatási rátákat, majd rámutatott, hogy történelmi csúcsra ugrott 74,6 százalékon.

A vizsgált országok régiói közül a finn Åland-szigetcsoport büszkélkedhet a legmagasabb regionális foglalkoztatási rátával a maga 89,7 százalékával. Ezt szorosan követi a lengyel fővárosi régió, Warszawski stoleczny (85,4 százalék), a hollandiai Utrecht régió (85,1 százalék) és a svéd fővárosi régió, Stockholm (szintén 85,1 százalék).

BUDAPEST IS MAGASAN HELYEZKEDIK EL A RANGSORBAN 84,7 SZÁZALÉKOS FOGLALKOZTATÁSI RÁTÁVAL.

Ugyanakkor a Dél-Dunántúl régió (75,2 százalék) és Észak-Magyarország (75 százalék) valamivel elmarad ettől, a foglalkoztatás szempontjából ez a két leggyengébben teljesítő magyar régió. Korábban a KSH legfrissebb foglalkoztatási adatai alapján megírtuk, hogy augusztusban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 709 ezer fő volt Magyarországon. A munkanélküliek száma augusztusban 195 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4 százalék volt. 

Az Eurostat vizsgálatában a régiók több mint kétötödében (a 242 régióból 102-ben) a foglalkoztatási ráta 78 százalékos vagy annál magasabb volt – ez az EU 2030-ra kitűzött foglalkoztatási célértéke, amit túlszárnyaltak.

A 2030-AS UNIÓS FOGLALKOZTATÁSI LÉCET A 8 VIZSGÁLT MAGYAR RÉGIÓBÓL 5 MÁR ÁTUGROTTA.

A legmagasabb értéket Budapest érte el 84,7 százalékkal, amit Közép-Dunántúl követ 83,3 százalékkal, majd Pest jön 82,9 százalékkal, aztán Nyugat-Dunántúl 82,6 százalékkal és végül a Dél-Alföld 78,9 százalékkal.

Az uniós foglalkoztatási célszámot elérő régiók főként Csehországban (mind a nyolc régió), Dániában (mind az öt régió), Németországban (38 régióból 36; a kivételek Bréma és Düsseldorf), Észtországban, Máltán, Hollandiában (mind a 12 régió) és Svédországban (mind a nyolc régió) koncentrálódtak.

A foglalkoztatási ráta röviden

A foglalkoztatottság vagy foglalkoztatási ráta egy adott gazdaság munkaerőpiacának fontos jelzőszáma. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) meghatározása szerint a munkában állóknak a teljes munkaképes korú népességhez viszonyított százalékos aránya. Leegyszerűsítve: megmutatja, hogy a munkaképes korúak hány százaléka dolgozik.

Van, ahol elkeserítő a munkanélküliség

2021 és 2022 között tíz régióból kilencben nőtt a foglalkoztatási ráta. Az első öt legjelentősebb növekedést felmutató régió közül négy Görögországban található – Ipeiros, Notio Aigaio, Kriti és Sterea Ellada –, valamint a spanyolországi Canarias régió. Néhány régióban, például a lengyel Opolskie régióban és a spanyol Ciudad de Melilla régióban azonban csökkenés volt tapasztalható.

A foglalkoztatási ráták nem túl fényes oldalán három dél-olaszországi régió – Szicília, Calabria és Campania – található 50 százalékos érték alatt.

Miközben az EU egésze előrelépést mutat a foglalkoztatás terén, a regionális különbségek aggodalomra adnak okot. A politikai döntéshozóknak ezekre az eltérésekre kell összpontosítaniuk, hogy a foglalkoztatási lehetőségek igazságosabb eloszlását biztosítsák az unióban. 

Azoknak, akik szeretnének a téma mélyére ásni, az Eurostat számos forrást kínál, többek között interaktív vizualizációkat és a 2023-as évkönyvben a regionális foglalkoztatással foglalkozó külön fejezetet.

Rovatok