Index Vakbarát Hírportál

Kijev döntött az EU helyett, nincs több orosz gáz

2023. október 26., csütörtök 06:05

Az ukrán Naftohaz nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró, az orosz gáz Ukrajnán keresztül az Európai Unióba történő tranzitjára vonatkozó szerződést – mondta Olekszij Csernyiszov, a vállalat vezérigazgatója.

„Most nem tudjuk meghosszabbítani ezt a szerződést, bár az Európai Unió (EU) a következő hónapban felvetheti ezt a kérdést” – mondta Olekszij Csernyiszov, a Naftohaz vezérigazgatója a Deutsche Welle Business Newsnak adott interjújában. A vállalat vezetője elmondta, eddig csak azok miatt az országok miatt tartották fenn a szállítást, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal.

Csernyiszov egyúttal felszólította az EU-t, hogy gyorsítsák fel a folyamatot, amely az orosz gázfüggőség megszűnését célozza, méghozzá a tervezettnél korábban, 2027-ig. Az interjúban kitértek arra is, hogy az EU-ban több ország is cseppfolyósított földgázt vásárolt Oroszországtól, miközben a Kreml parancsára egész falvakat tettek a földdel egyenlővé. A vállalat vezérigazgatója ezt csak úgy kommentálta:

Nevetséges Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárolunk. És látjuk, hogy Oroszország fegyverként használta a földgázt és a kőolajat. Az energiát fegyverként használták.

„Mi pedig azt mondjuk, hogy az olcsó gáznak ára van” – folytatta, hozzátéve, hogy néhány európai ország ismeri ennek az árát, csakúgy, mint Ukrajna. Szerinte minél gyorsabban mondanak le az európai országok az orosz gázról, annál jobb.

Ukrajna, mint energetikai csomópont?

Olekszij Csernyiszov megjegyezte, tudja, hogy idő kell, amíg végleg leállítják az EU országai az orosz gázfüggőséget. Mint fogalmazott, „mindannyian megértjük, hogy az alternatív gázellátás kapacitása és lehetőségei, különösen az LNG-terminálok révén, korlátozottak”. A Naftogaz vezetője ugyanakkor meg van győződve arról, hogy Ukrajna a jövőben az EU energetikai csomópontjává válhat.

Mindannyian tudjuk, hogy Ukrajnának van egy stratégiai fontosságú eszköze – a föld alatti gáztárolók. A legnagyobbak egyébként Európában – 31 milliárd köbméter. Ezt az európai országok használhatják

– mondta Csernyiszov.

Elmondása szerint Ukrajna a harmadik legnagyobb földgáztartalékokkal rendelkező ország Európában, és a meglévő gázszállító rendszernek köszönhetően ez az erőforrás az Európai Unióba is eljuttatható.

Várható lépés volt

Nincs akadálya annak, hogy a magyar–orosz hosszú távú gázszerződés teljes évi 4,5 milliárd köbméteres mennyisége megérkezzen a Török Áramlaton keresztül – ismertette korábban az Indexnek Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője annak vonatkozásában, hogy az ukrán energiaügyi miniszter már augusztus derekán akkor harmadszorra tette világossá: Ukrajna a jövő év végét követően nem hajlandó orosz földgázt szállítani a kontinentális Európa irányába.

A döntés a magyar, szlovák, cseh és osztrák piacokat hozza nehéz helyzetbe, hiszen jelenleg naponta napjából 42 millió köbméter földgáz érkezik az Ukrajnát érintő útvonalakon.

Magyarország esetén évi 4,5 milliárd köbméter orosz gázbeszerzésről beszélhetünk, amit így – tekintettel arra, hogy az Északi Áramlat vezetékeit még mindig ismeretlen szereplők felrobbantották – leginkább a Török Áramlaton keresztül lehet leszállítani. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az Indexnek világossá tette: az ukrán oldalról ennek a lépésnek nincs akadálya.

A gázfogyasztásuk a háborúval összeomlott, tavaly évi 20,7 milliárd köbmétert tett ki, ami a magyar mennyiségnek nagyjából a duplája. „Idén ez még kevesebb lehet, mivel az ipari tevékenység tovább süllyedt, a lakosság egy része meg elmenekült. Ezt ellensúlyozhatja, ha hideg tél következik, illetve ha az áramtermelésük a háború miatt a gázfelhasználás irányába mozdul el. Ukrajna tavaly 18,5 milliárd köbméter gázt termelt, a hiányzó kétmilliárd köbméter importot Lengyelország, Szlovákia vagy akár Magyarország biztosíthatja” – emelte ki.

TEHÁT A PIAC MÁR EGYÉRTELMŰEN ARRA KÉSZÜL, HOGY NEM LESZ 2024 UTÁN OROSZ–UKRÁN HOSSZÚ TÁVÚ GÁZSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS.

Ám feltehetően arra lesz lehetőség, hogy ad hoc módon megállapodjanak a felek, mivel ez mind Oroszország, mind Ukrajna érdeke. A kérdés, hogy az ellenséges viszony ellenére maradt-e még érintkezési pont a felek között. „Magyarország egymilliárd köbméter orosz földgázt kap Baumgartner (Ausztria) felől a hosszú távú Gazprom–MVM-szerződésben foglaltak szerint. Ez átirányítható a déli irányba, ahonnan évente 3,5 milliárd köbméter érkezik, itt található még ennyi szabad kapacitás” – tette hozzá Pletser Tamás.

Rovatok