Index Vakbarát Hírportál

Szeptemberben is rekordmagas forgalom volt a reptéren

2023. október 27., péntek 19:16

Sosem fordult még meg ennyi ember a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptemberben, meghaladta az 1,3 milliót az utasszám, bár az 1,4 milliós augusztusi forgalom jelentette a csúcsot idén – ismertette a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.

A közleményben ismertették, idén eddig az augusztus volt a legforgalmasabb hónap, csaknem 1,46 millió induló és érkező utast regisztrált a repülőtér, 12,3 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A nyári hónapok összesített utasforgalma így 2023-ban 4,27 millió volt.

Január és szeptember között 10,981 millió utas fordult meg a főváros repülőterén, ez 21,2 százalékos emelkedés 2022 első kilenc hónapjához képest, és már csak 9,4 százalékkal marad el a 2019-es rekordévben mért adattól.

Erős volt a szezonkezdés az áruszállításban

Szeptemberben a repülőtéren kezelt árumennyiség elérte a 16 924 tonnát, ez 11,6 százalékkal túllépte a 2022 szeptemberében mért adatot, és egyben a legerősebb szezonkezdést generálta a budapesti légi áruszállítás történetében – közölte a Budapest Airport. A társaság kiemelte, hogy a BUD Cargo City megnyitása előtti szeptemberben regisztrált árumennyiséghez képest ez 56 százalékos emelkedés. A cargo járatok száma ugyanakkor 1,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami a nagyobb kihasználtsággal közlekedő cargo gépeknek köszönhető, valamint annak, hogy az áru egy részét az utasjáratok alsó fedélzetén szállítják.

Parkolóbővítés, új hotelek

Augusztus óta üzemel a 2. terminál és az Ibis Styles Budapest Airport Hotel között található új parkoló, amely az autók számára további 586, a buszterminál pedig a turistabuszok számára 8 férőhellyel bővíti a kapacitásokat. Az új parkolóban ügyfélszolgálati iroda is helyet kapott, a repülőtér épületéig pedig fedett járda vezet fel, amelyen keresztül a 2A és a 2B terminál is könnyen megközelíthető. A beruházás összértéke 2,4 milliárd forint (6 millió euró) volt – jelezte a Budapest Airport.

A közleményben ismertették azt is, hogy újabb hotel építése kezdődött el a WING és a Budapest Airport közös fejlesztésében a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér közvetlen közelében – írja az MTI. A 2. terminál bejáratától sétatávolságra található, 2018-ban megnyílt Ibis Styles Budapest Airport Hotel mellett épül fel a 8000 négyzetméter alapterületű, 167 szobával rendelkező új TRIBE Szálloda. 

Rovatok