Index Vakbarát Hírportál

Vitát indít a kormány a magyar vállalatok versenyképességéről

2023. október 31., kedd 17:05

A kormány a magyar vállalatok versenyképességét támogató törvénytervezetről indít társadalmi vitát – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a nemzeti ESG-keretrendszerről, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot,

amelynek célja a magyar vállalkozások versenyképességének növelése, ezáltal a magyar gazdaság erősítése.

A tárca közleménye szerint a 21. század társadalmi és gazdasági életében egyre gyakrabban, egyre több területen találkozhatunk a fenntarthatóság fogalomkörével. Az ESG (Environmental, Social, Governance) célja, hogy az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenysége a fenntarthatósági szempontok, a környezeti, társadalmi hatások és vállalatirányítási elköteleződéseik alapján is összehasonlítható és vizsgálható legyen a velük üzleti kapcsolatba kerülő piaci szereplők, illetve fogyasztók számára.

A magyar vállalatok versenyképessége a tét

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unió már több olyan jogszabályt alkotott az utóbbi években, amelyek érvényesíteni és egységesíteni kívánják az ESG-szempontokat a gazdaságban.

Figyelembe véve, hogy az egyes vállalatok ESG-teljesítménye egyre inkább befolyásolja a finanszírozáshoz és a piacokhoz való hozzáférést, így az egyre jelentősebben hatással bír a vállalkozások versenyképességére. Fontos hangsúlyozni, hogy a hazai vállalkozások nagy része már ma is szembesül az ESG-vel összefüggő adatkérésekkel és megfelelőségi elvárásokkal. Ezért mindenki számára közérthető, világos, egyszerű szabályokat kell alkotni, továbbá előremutató támogatást szükséges nyújtani a hazai vállalatoknak a felkészülésben.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint „mindezekre tekintettel és a KKV Stratégiában (Magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019–2030) lefektetett célokkal összhangban a kormány egy nemzeti ESG-kerettörvényt tervez benyújtani az Országgyűlés számára annak érdekében, hogy a vállalkozások megőrizzék, sőt növelhessék versenyképességüket”.

A törvényjavaslat véglegesítését és benyújtását megelőzi a tervezet szakmai és társadalmi vitája, amely során várják az érintettek véleményét.

A tárca szerint a törvénytervezet annak az elköteleződésnek teremt alapot a magyar gazdaság működésében, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk, anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit, illetve a család intézményét.

„A törvénytervezet célja a hazai vállalatok versenyképességének megőrzése mellett, hogy a fogyasztók hiteles információk alapján hozhassák meg döntéseiket. Kiemelten fontos, hogy a kormány a magyar vállalatok ESG-adatszolgáltatásra és -minősítésre való proaktív, strukturált felkészítésével javítsa a gazdaságszabályozás kiszámíthatóságát, illetve megszüntesse a külső szereplők, vevők és finanszírozók ESG-felelősségvállalással kapcsolatos elvárásainak ellentmondásait” – zárják közleményüket.

Rovatok