Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a felmérés, ennyire tudatosak pénzügyileg a magyar fiatalok

2023. október 31., kedd 14:14

Új tanulmányt közölt az OTP Bank saját megbízásból a fiatalok pénzügyi tudatosságáról. A felmérés kitér a szülők segítőszerepére, a korosztályi lebontásra, valamint arra is, milyen célból szánják rá magukat a fiatalok a megtakarításra.

A fiatalok pénzügyi tudatosságáról készült nemrég felmérés az OTP Bank megbízásából. Eszerint a szülők többsége úgy véli: fontos, hogy gyermekeik minél korábban elkezdjék elsajátítani a pénzügyi tudatosság alapjait, és félretegyenek saját céljaikra.

Többségük, mintegy 65 százalékuk arra ösztönzi gyermekét, hogy ne költse el azonnal a pénzét, hanem kezdjen gyűjtésbe vagy spórolásba valamilyen célból.

A szülők negyven százaléka nem határozza meg, hogy a gyermek mire tegyen félre. Vannak viszont olyan szülők is, akiknek konkrét elképzeléseik vannak arra vonatkozóan, mire kellene félretennie gyermeküknek.

Negyven százalékuk a barátokkal tervezett programokra – például mozira, kirándulásra, nyaralásra –, míg tízből egy szülő a tanulmányokra való takarékoskodásra igyekszik felhívni a figyelmet.

Korosztályos különbségek

Az OTP Bank által közölt felmérés szerint a fiatalok attitűdjében is erősen jelen van a megtakarítás szükségességének gondolata. Mint az a tanulmányból kiolvasható, több mint felük ténylegesen is megtakarít, ráadásul konkrét célokra. A célok ugyanakkor életszakaszonként eltérők:

Rovatok