Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihályék véglegesítették: mutatjuk, milyen adóváltozások érkeznek

2023. október 31., kedd 15:17

„A háború és a szankciós energiaválság okozta nehéz gazdasági körülmények ellenére a kormány folytatja az adócsökkentést és adóegyszerűsítést. A Pénzügyminisztérium (PM) kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket, amelyek nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat” – közölte a tárca kedden.

Számos újdonságot hoznak a közlemény szerint a többnyire a 2024-es, egyes esetekben pedig a 2025-ös évre vonatkozóan benyújtott adómódosító törvényjavaslatok:

  1. Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése,
  2. a reklámadó felfüggesztésének egy évvel való meghosszabbítása,
  3. a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése.
  4. Egyszerűbbé válik többek között a személyijövedelemadó- és a járulékszabályozás,
  5. valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfaszabályok.
  6. Az e-pénztárgép rendszer bevezetésével pedig Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban.
  7. A kormány 2025-től – elegendő felkészülési időt biztosítva – jelentősen egyszerűsíti az egyéni vállalkozók adózását is.

A tárca közleménye szerint a globális minimumadóról szóló irányelvet külön törvényjavaslat ülteti át a magyar szabályozásba oly módon, hogy egyúttal a magyar adórendszer versenyképességét is megőrzi. A tervezett szabályozás kizárólag a legnagyobb – cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó – bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat érinti.

A kormány folytatja a gazdaságfehérítést

A közleményben arra is kitértek, hogy a szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, amelynek eredményeként sikerült elérni, hogy a Magyarországon keletkezett jövedelem csak Magyarországon adózzon, a beruházások kedvezményben részesülhessenek, és a belföldön megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás.

A tervezet szerint – az irányelv adta keretek között – a lehető legnagyobb mértékben támogatják a magyar vállalkozások versenyképességét.

A kormány tartja magát ahhoz a 2010-ben lefektetett alapelvhez, miszerint az adókat nem emelni kell, hanem beszedni. Ezért a PM arra is kitért, hogy Magyarország megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, az első házasok kedvezményét, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét.

Az általános adóeljárási szabályok tovább egyszerűsödnek, valamint csökkennek az adózók bürokratikus terhei is. A kormány tovább folytatja a gazdaságfehérítést is, amelyben hazánk 2010 óta éllovassá vált az Európai Unióban a Bizottság jelentése szerint is. A törvényjavaslat az Országgyűlés honlapján kedd estétől lesz elérhető – olvasható a közleményben, amit az MTI összegzett.

Rovatok