Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél fájóbb csapást mérnének Oroszországra

2023. november 1., szerda 13:25

Az Európai Unió újabb korlátozások bevezetését fontolgatja, amelyek mintegy 5 milliárd euró (5,3 milliárd dollár) értékben érintenék az Oroszországgal folytatott kereskedelmet a 12. szankciócsomag részeként.

Az Oroszország tavalyi inváziója óta az EU 12. csomagja szigorítaná a Moszkva bevételi forrásaira és iparára vonatkozó korlátozásokat, és csökkentené a Kreml azon képességét, hogy táplálja háborús gépezetét. Oroszország gazdaságának nagy részét már célba vették, így az uniós döntéshozóknak most már csak a hiányosságok pótlására, célzott intézkedések alkalmazására és a meglévő szankciók szigorítására van szükségük – írja a Bloomberg gazdasági szakportál.

Az EU támogatja Kijevet, független a Közel-Keleten dúló harcoktól

A javasolt új intézkedések az ügyet ismerő személyek szerint a hegesztőgépekre, vegyi anyagokra és további katonai célokra használt technológiákra vonatkozó exportkorlátozásokat tartalmaznak. Fontolóra veszik a szoftvertilalmat és a korlátozások bevezetését néhány fémfeldolgozási és alumíniumtermék, építőipari cikk, szállítással kapcsolatos áruk és gyémántok behozatalára vonatkozóan is.

Az EU vezetői igyekeztek megnyugtatni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy a blokk továbbra is támogatja Kijevet, annak ellenére, hogy aggódnak az Izrael és a Hamász közötti háború eszkalációja miatt a Közel-Keleten, ami elterelné a figyelmet az ukrajnai helyzetről.

Az újonnan javasolt, Oroszországgal szembeni import- és exportintézkedések egyenként mintegy 2,5 milliárd eurót tennének ki 

– állítják a névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó személyek.

Kihúznák a méregfogát Oroszországnak

A Bloomberg forrásai szerint a csomag célja, hogy megzavarja Oroszország azon képességét, hogy harmadik országokon keresztül kijátssza a meglévő tilalmakat, ahol hozzáférést nyer az ukrajnai fegyverekben használt alkatrészekhez, technológiákhoz és elektronikához, illetve azok gyártásához. Az EU további árukkal kívánja kiegészíteni a meglévő tranzittilalmat, és további harmadik országbeli cégeket kíván listázni, ha ezek a tagországok nem tudnának fellépni az oroszokat segítő vállalatok ellen.

Az EU azt is fontolgatja, hogy meggyőzi a vállalatokat arról, hogy a harmadik országokban működő cégekkel kötött szerződéseikbe foglaljanak bele olyan záradékokat, amelyek megtiltják az úgynevezett harctéri áruk Oroszországba történő exportját. Az EU-ban lévő orosz vagyon hazatelepítésének megtiltása és az orosz állampolgárok érzékeny ágazatokban való részvételének korlátozása is napirenden van.

Jelentős korlátozásokat vezetnének be az olajszállításoknál is

Mivel az orosz olaj jelentős mennyiségével a G7 által bevezetett 60 dolláros árplafon felett kereskednek, az EU és szövetségesei arról is tárgyalnak, hogyan lehetne jobban érvényre juttatni az intézkedést, és hogyan lehetne célba venni a több száz hajóból álló moszkvai árnyékflottát.

A megvitatott ötletek között szerepel többek között a szankcióval sújtott hajókkal való kereskedelem betiltása, illetve kötelezővé tennék a hajók eladásának bejelentését.

Az olajárak átláthatóságának növelését is vizsgálják, hogy megakadályozzák a vásárolt mennyiségek költségeinek átcsoportosítását a korlátozások esetleges megkerülése érdekében. A felső ár nem tartalmazza a szállítási költségeket, ami azt jelenti, hogy a szankciók kijátszása érdekében manipulálni lehet a szállítási költségeket.

A csomag várhatóan több mint 100 személyt és négy tucat szervezetet is felvesz a szankciós listákra.

Rovatok