Index Vakbarát Hírportál

Meglepetés a kormánytól: népszerű termék áfáját csökkentik

2023. november 1., szerda 10:14

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium a parlamentnek a 2024-es adócsomagot, amelyben egy érdekes meglepetés is szerepel: a kormány csökkenti egyes sajtkészítmények áfáját, benne a túrórudiéval.

A november 1-jei ünnepnap előtt, kedd éjszaka közölte a Pénzügyminisztérium a parlament oldalán a 2024-es adócsomagot, amelyben érdekes részletet szúrt ki a Portfolio:  

a kormány 27 százalékról 18 százalékosra csökkenti a túrórudi áfáját. 

A pénzügyi tárca módosítja az áfatörvény mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos kedvezményes általánosforgalmiadó-kulccsal adózó termékeket. Így a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január 1-jétől.

A lap szerint érdekes, hogy a minisztérium közleménye nem emeli ki ezt a részletet, és előzetesen sem jelezték a csökkentésre irányuló tervet.

A tárca meghatározása szerint „a módosítás 2024. január 1-jétől 18 százalékos áfakulcs alá sorolja a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott, a 2106 és a 1806 vámtarifaszám alá tartozó desszert jellegű sajtkészítményeket, így például a túrórudit”.

Így a legnépszerűbb pöttyös túró rudi jelenlegi, jellemzően 240-260 forintos ára valahol 223-242 forint között lenne.

Egy ilyen, a fogyasztók oldaláról előnyös helyzetben tehát a túrórudi-imádók 7 százalékos árcsökkenést tapasztalnának.

A Portfólió érdekességképpen felidézi, hogy 2017 májusában Varga Mihály pénzügyminiszter a 2018-as költségvetés akkori beterjesztésekor a parlamenti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, amikor az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését sorolta, hogy lehetne folytatni a sort, és ha a gyermeke tudná, mi az az áfa, a túrórudi áfáját csökkentené.

Rovatok