Index Vakbarát Hírportál

Több dolog is veszélyezteti a jövő évi inflációt Magyarországon

2023. november 2., csütörtök 15:27

Hónapok óta folyamatosan csökken az infláció – írja a 24.hu. A lapnak nyilatkozó elemzők szerint ebbe a tendenciába belerondíthatnak jövőre az adó- és díjnövelő intézkedések. A kormányzat négy területen is jelentős plusz terheket helyez a vállalatok nyakába, melyek közül a legnagyobb kockázatot az új hulladékgazdálkodási rendszer jelentheti.

Az infláció januárban volt a csúcson, akkor 25,7 százalékon állt, szeptemberben viszont 12,2 százalékra csökkent a pénzromlás üteme. A jegybank várakozásai szerint ez év végére 7-8 százalékra csökken, 2024-ben pedig tovább mérséklődhet az infláció.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb prognózisa szerint idén éves átlagban 18 százalék felett alakulhat az infláció, jövőre már csak 5 százalékra becsüli a pénzromlás mértékét.

A 24.hu cikkében négy területre hívta fel a figyelmet, ahol a cégeknek jövőre pluszterhekkel kell majd számolniuk, melyek közvetetten vagy közvetlenül érintik a kiskereskedelmet, és így nyomást gyakorolhatnak a boltok árképzésére.

A lap megjegyzi, hogy emellett több kisebb tétel is emelkedik, melyek érintik az élelmiszeripart: ilyen az üveggyártókra – köztük az öblösüvegek és az italpalackok gyártóira – kivetett szén-dioxid-kvóta-adó, valamint a közép-és nagyvállalatokra kirótt kiberbiztonsági felügyeleti díj.

Rovatok