Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály elárulta, miért ennyire fontos Kazahsztán

2023. november 2., csütörtök 13:46

Magyarország arra törekszik, hogy politikai, biztonsági, gazdasági, energetikai, vízügyi, mezőgazdasági és oktatási együttműködésben is erősítse kapcsolatait Kazahsztánnal – emelte ki Varga Mihály Yerulan Zhamaubayev kazah kollégájával folytatott megbeszélését követően Asztanában. A pénzügyminiszter azt is kiemelte, a magyar–kazah gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a két ország kereskedelmi forgalma közel 80 százalékkal növekedett az év első hét hónapjában.

A pénzügyminiszter – aki a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben – a sajtóközlemény szerint aláhúzta, hogy Kazahsztán a legfontosabb kereskedelmi partnerünk Közép-Ázsiában.

Kapcsolataink erősítése érdekében a magyar kormány 2010-ben meghirdette a keleti nyitás politikáját, amely jó stratégiának és sikeres gazdaságpolitikának bizonyult

– fűzte hozzá, majd a miniszter emlékeztetett arra, hogy Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, a közép-ázsiai régióban vezető szerepre törekszik.

Tavaly Kazahsztán volt Magyarország 47. kereskedelmi partnere, az idei év első hét hónapjában a kétoldalú áruforgalmunk 77 százalékkal erősödött, elérve a 450 millió dollárt.

Varga Mihály arra is kitért, hogy Magyarország legfőbb exportterülete a gyógyszeripar, de a zöldgazdaság, a vízipar, a mezőgazdaság, az energetika és az egészségipar terén látunk még további lehetőségeket az együttműködésre.

A tárcavezető kijelentette, hogy az elmúlt évek együttműködései Közép-Ázsiával azt mutatják, hogy kapcsolataink nem csak az energiabiztonság erősítésére épülnek. Varga Mihály a magyar delegáció tagjaként utazott Kazahsztánba.

Népviseletben jelentkezett be Orbán Viktor Kazahsztánból

Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. A megbeszélésen a béke és energetikai kérdések voltak fókuszban. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vett a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. 

Az esemény a tag- és megfigyelőállamok vezetőinek jelentős találkozója, amelynek célja a török nemzetek közötti együttműködés és kölcsönös megértés megerősítése. A tárgyalásról Orbán Viktor egy fényképet is megosztott, amelyben kazah népviseletben látható.

A kormányfő a „Winter is coming”, vagyis a „Közeleg a tél” kifejezéssel illusztrálta posztját, amely a Trónok harca című televíziós sorozatból lehet ismerős.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte a kazah–magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megjegyezve, megtiszteltetésnek tekinti azt, és „ennek jegyében fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén”.

Rovatok