Index Vakbarát Hírportál

Alibek Kuantyrovval tárgyalt Nagy Márton

2023. november 3., péntek 10:49

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével tárgyalt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja november 1. és 3. között részt vesz Asztanában a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának programjain.

A delegáció tagjaként a gazdaságfejlesztési miniszter megbeszélést folytatott Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével: a találkozón a miniszterek áttekintették az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a kazah–magyar kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket is.

Az egyeztetésen a felek hangsúlyozták a kazah–magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát, kiemelt figyelmet fordítva az energiaellátás, a mezőgazdaság, a logisztika, az ipar, azon belül pedig különösen a vegyipar és a gyógyszeripar területeinek kérdéseire 

– tették hozzá.

Hozzátették: Kazahsztán Magyarország 47. kereskedelmi partnere, a legjelentősebb együttműködések az energetikai szektorban és a gyógyszeriparban valósulnak meg. A közlemény szerint a gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a háború és az elhibázott, káros szankciók nehéz gazdasági környezetet alakítottak ki.

Ilyen, nehézségek sújtotta időkben pedig törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására – emelték ki. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország energiaellátása kulcskérdés, és fontos, hogy kőolajat most már Kazahsztánból is tudunk szállítani.

Mindkét fél elhivatott a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, a gáz- és olajipari berendezések, a vízgazdálkodás, az alternatív és megújuló energiák, a zöldátállás, valamint a harmadik országokban történő együttműködések területeire.

A miniszterek megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – áll a közleményben.

Rovatok